3.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

4. Filharmonični klasični koncert »Simfonična sinteza« v Cankarjevem domu

Piše: Jože Jan

V četrtek, 31.marca ob 19.30 bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v sklopu Filharmoničnih klasičnih koncertov predstava Orkestra Slovenske filharmonije »Simfonična sinteza«.

Orkester Slovenske filharmonije bo dirigiral David Niemann, na sporedu programa so  Ljubljanski akvareli Emila Adamiča in Prstan brez besed Richarda Wagnerja.

Orkester Slovenske filharmonije se lahko skupaj s svojimi predhodnicami (Academio Philharmonicorum, Filharmonično družbo in prvo Slovensko filharmonijo) pohvali z bogato tradicijo, kar ga uvršča med najstarejše podobne institucije v Evropi. Njegove korenine segajo v leto 1701, ko so domači plemiči po zgledu italijanskih družb ustanovili Academio Philharmonicorum, katere osrednji namen je bil spodbujanje glasbene umetnosti. Njeno delo je v času prevlade meščanstva nadaljevala Filharmonična družba (1794), ki je slovela kot ena bolje organiziranih v Srednji Evropi, zato ne preseneča, da so njeno častno članstvo med drugimi sprejeli tudi Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Niccolò Paganini in Johannes Brahms. Kot glavni cilj si je Filharmonična družba zadala izvajanje instrumentalne glasbe, s čimer so bile začrtane smernice sodobnega simfoničnega orkestra.Ta je z vso polnostjo zaživel leta 1947, ko je bila ustanovljena Slovenska filharmonija. Obudila je bogato koncertno življenje, ki ga je v prejšnjem stoletju in pol zaznamovala Filharmonična družba. Orkester je nenehno rastel, za kar so bili odločilnega pomena najprej domači stalni dirigenti, med temi gre posebna veljava Samu Hubadu, Urošu Lajovcu in Marku Letonji, potem pa tudi številni slavni dirigentski gostje kot Carlos Kleiber, Riccardo Muti, Charles Dutoit in Daniel Harding ter solisti največjega mednarodnega slovesa.

Nemški dirigent David Niemann se uveljavlja kot eden najbolj obetavnih dirigentov svoje generacije. Čeprav je razvil širok repertoar želi predvsem izvajati sodobno glasbo. Med leti 2015 in 2018 je bil pomočnik dirigenta v Operi Montpellier. Dirigiral je Helsingborško simfonijo, Ensemble Modern, Filharmonične orkestre v Luksemburgu, Nemčiji in Sloveniji ter Operne orkestre v Malmöju in na Nizozemski nacionalni operi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine