9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

33. Novoletni koncert na Vrhniki

Piše: Jože Jan

V soboto, 8. januarja bo v Cankarjevem domu na Vrhniki 33. Novoletni koncert, na katerem se bodo predstavili Orkester Simfonika, Mešani pevski zbor Mavrica in Komorni zbor Fran Gerbič iz Cerknice. Ker se zaradi zdravstvenih ukrepov lahko napolni samo polovica dvorane, bo koncert dvojni: prvi koncert bo ob 17.00 in drugi koncert ob 19.00 uri.

Orkester Simfonika Vrhnika je eden od prvih ljubiteljskih orkestrov v Sloveniji. Že 25 let – od samega začetka – ga vodi maestro Marko Fabiani, nekdanji član Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Med večje vsakoletne projekte orkestra sodijo novoletni in pomladni koncerti, na katerih sodeluje z zborom Mavrica z Vrhnike. Med vsakoletne projekte sodijo tudi koncerti z naslovom Klasično in drugačno. Ob 15.letnici in 20-letnici delovanja je orkester pripravil odmevne koncerte s priznanimi slovenskimi solisti.

Mešani pevski zbor Mavrica je bil ustanovljen leta 1993. Njegova zborovodkinja je že od začetka ga. Darinka Fabiani. Pobudo za ustanovitev sta dala zakonca Darinka in Marko Fabiani z namenom pridobitve mešanega zbora, ki bi bil uglašen na komorni orkester. Ideja se je porodila ob bližajočem se novoletnem koncertu, ki tradicionalno popelje Vrhničane v novo leto. Od takrat se je zbor razširil in nastopa tudi na samostojnih koncertih.

Komorni zbor Fran Gerbič deluje že od leta 1992. Zbor je ustanovil in ga vsa leta vodi zborovodja Jože Rajk. Repertoar zbora sestavljajo skladbe vseh glasbeno-zgodovinskih stilnih obdobij. Zbor sodeluje pri izvedbah vokalno-inštrumentalnih projektov. Zbor je nastopil po vsej Sloveniji, gostoval pa je tudi v Srbiji, Angliji, Avstriji, Italiji, Slovaški in na Hrvaškem, Škotskem in Češkem.

Program novoletnega koncerta obsega popularno orkestralno glasbo in znane vokalne melodije ob spremljavi orkestra.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine