6.1 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

100 let Narodne galerije: Življenje in delo slikarke Ivane Kobilca

V sklopu slovesnosti ob 100. obletnici Narodne galerije so pripravili obsežno predstavitev življenja in dela slikarke Ivane Kobilca. Na prvi pregledni razstavi njenega opusa v zadnjih štirih desetletjih bo na ogled okoli 140 del iz vseh slogovnih obdobij in vseh žanrov, tudi zelo priljubljeni deli Poletje in Kofetarica.

Slednjima bodo na razstavi pridružene umetnine, ki so skoraj neznane širši javnosti, vse skupaj pa odslikavajo ustvarjalno moč Ivane Kobilca in raznolike vplive evropskih umetnostih središč – Dunaja, Münchna, Pariza, Sarajeva in Berlina, so zapisali v galeriji, kjer so med pripravami postavitve odkrili nove podatke o umetničinem življenju in delu.

Evidentirali so več kot 350 del, popisali nove lastnike njenih slik, natančneje dokumentirali berlinsko in sarajevsko obdobje njenega ustvarjanja, na umetninah in okvirjih so izvedli potrebne konservatorsko-restavratorske posege in pregledali številne dokumente. Veliko novih dognanj so črpali iz zasebnih pisem, ki jih je umetnica pošiljala domačim, do katerih so prišli šele v zadnjem času.

Direktorica Narodne galerije Barbara Jaki je dejala, da so se za tako obsežno predstavitev Ivane Kobilca v letu, ko obeležujejo 100 let Narodne galerije, odločili, ker sta njeni sliki Poletje in Kofetarica daleč najbolj priljubljeni sliki v galeriji in ker je bila zadnja razstava umetničinih del leta 1979. Dodala je, da se je z umetnico sicer ukvarjalo že več umetnostnih zgodovinarjev, ker pa gre za avtorico, ki je po eni strani izjemno zanimiva in po drugi slabo raziskana, vedno ostaja prostor za nova iskanja.

Na razstavo, ki bo do 10. februarja 2019 na ogled v Novem krilu Narodne galerije, so vključena tudi najbolj znana dela drugih slovenskih realistov, kot so Pred lovom Jurija Šubica, Zamorka Antona Ažbeta ter dela Jožefa Petkovška in Ferda Vesela.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine