8.7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Zgodilo se je v Sloveniji: ugrabili so ga, ga slekli in nato rezali z nožem, ker naj bi dolgoval denar

31.  maja  2020 se je v prostorih Policijske postaje Koper zglasil 36-letni Koprčan  in  prijavil, da so na njegov domači naslov prišli neznanci, ki so ga  ugrabili in odpeljali na območje Pirana. Tam so z grožnjo, da ga bodo z nožem porezali po telesu, poskušali doseči, da bi jim izročil denar, ki naj bi ga dolgoval neugotovljeni osebi. Ker jim oškodovanec denarja ni izročil, so  svoje  grožnje  podkrepili  na  način, da so od njega zahtevali, naj se sleče do golega in ga z nožem porezali po različnih delih telesa. Ker kljub temu  od  36-letnika denarja niso dobili, so ga zapustili golega na območju Pirana, od koder je na pomoč poklical ženo.

Po  podani  ovadbi na Policijski postaji Koper, je oškodovanec v naslednjih dneh  na  ženin  telefon  pričel  prejemati  klice  ugrabiteljev,  ki so ga pozivali, naj jim nemudoma prinese denar, ki naj bi ga dolgoval.

Nadaljnji  postopek so prevzeli koprski kriminalisti in v naslednjih dneh z zbiranjem  obvestil  in  dokazov uspeli identificirati 41-letnega moškega z območja  Sežane  ter 31- in 32-letna moška z območja Postojne, za katere je obstajal  utemeljen sum, da so izvršili zgoraj opisano kaznivo dejanje. 24. 6.  2020 so kriminalisti pristopili k prijetju osumljenih in izvedbi hišnih preiskav na naslovih bivanja.

Pred   izvedbo  hišnih  preiskav  so  koprski  kriminalisti  ugotovili,  da obstajajo  utemeljeni  razlogi za sum, da je eden od prijetih sodeloval pri storitvi  še  najmanj  treh  kaznivih  dejanja velike tatvine, ki so bile v juniju izvršene v različnih trgovinah istega podjetja na območju Obale.

Policijska  uprava Koper je namreč v juniju letos obravnavala serijo štirih vlomov,  izvršenih  v  trgovinah  podjetja, na obalnem območju. Vsa kazniva dejanja  so  bila  izvršena  z  vlomi skozi vhodna vrata in s krajami večje količine  tobačnih  izdelkov.  Prvo  od kaznivih dejanj je bilo izvršeno na območju  Izole  v  dopoldanskem  času na nedeljo, preostala tri pa v poznem večernem  času  na območju Kopra. Prva dva vloma sta izvršila dva storilca, medtem ko je druga dva izvršil le eden od njiju. Kriminalisti predvidevajo, da  sta  vlomilca  ukradene tobačne izdelke razpečevala na t.i. črnem trgu. Podjetje sta z vlomi oškodovala za več kot 7000 evrov.

S  policijsko preiskavo je bilo ugotovljeno, da sta prvi dve vlomni tatvini v  trgovine  skupaj  izvršila  dva  moška,  že omenjena 41-letnik z območja Sežane,   sicer  že  obravnavan  zaradi  istovrstnih  kaznivih  dejanj,  in 31-letnik z območja Postojne, ki sta tekom junija neprijavljena prebivala v najetem  stanovanju  na  območju  Kopra.  Drugi  dve  kaznivi dejanji pa je samostojno izvršil že naveden Sežančan.

Vsi  trije  so  bili 25. 6. 2020 s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma kaznivega  dejanja  ugrabitve, ki je bilo v nadaljevanju prekvalificirano v kaznivo  dejanje  izsiljevanja,  privedeni  na  zaslišanje  k  preiskovalni sodnici  Okrožnega  sodišča v Kopru, kjer jim je bil odrejen pripor. Podana kazenska   ovadba  je  bila  v  nadaljevanju  dopolnjena,  saj  so  koprski kriminalisti uspeli identificirati še 41-letnega moškega z območja Dekanov, ki  je  pri  kaznivem dejanju sodeloval na način, da je neposredne storilce napeljeval k izvršitvi kaznivega dejanja.

Po  dodatno  zbranih  obvestilih in dokazih je bila v začetku oktobra zoper 41-letnega  moškega  z  območja Sežane na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podana  kazenska  ovadba, in sicer zaradi utemeljenega suma storitve štirih kaznivih  dejanj  velikih  tatvin  –  vlomov  v trgovine, v dveh primerih v sostorilstvu  z  31-letnim  moškim  z območja Postojne, ki je bil zato prav tako kazensko ovaden.

Za  kaznivo  dejanje  velike  tatvin  po  1. odstavku 205. člena Kazenskega zakonika   je   zagrožena  kazen  do  5  let  zapora,  za  kaznivo  dejanje izsiljevanja  po  3.  odstavku 218. členu Kazenskega zakonika pa kazen do 8 let zapora.

Zadnje novice

Sorodne vsebine