21 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Zasežena droga, eksplozija v gostinskem lokalu v Mariboru in umor

Policijska uprava Maribor: Dne 28. 3. 2019 okoli 2.30 ure smo ugotovili, da je prišlo do eksplozije na gostinskem objektu v Mariboru. V tej zvezi preiskujemo kaznivo dejanje Povzročitev splošne nevarnosti po 314. členu KZ-1.

Dne 26. 3. 2019, ob 10.50 uri, se je na območje mejnega prehoda Gruškovje iz smeri R Hrvaške z namenom vstopa v R Slovenijo, pripeljalo kombinirano vozilo švicarske registrske številke z dvema državljanoma Srbije. 

Policisti PMP Gruškovje so v skladu z Zakonom o nadzoru državne meje opravili pregled vozila. Ker so posumili, da gre za predelano vozilo so v nadaljevanju obvestili delavce mobilnega oddelka Finančnega urada RS, ki so takrat opravljali delo v bližini mejnega prehoda. Tako so v skladu s svojo zakonodajo opravili pregled in preiskavo kombiniranega vozila. Pri pregledu notranjosti vozila so zaznali predelavo v predelu rezervoarja, pod sprednjimi sedeži. Odkrit je bil posebej prirejen prostor z več ovoji. Ugotovljeno je bilo, da se je v njih nahajala prepovedana droga konoplja rastlina. O najdbi so obvestili kriminaliste SKP PU Maribor.

Postopek so prevzeli kriminalisti SKP PU Maribor, ki so v nadaljevanju obema državljanoma Srbije starima 30 in 32 let, odvzeli prostost in zasegli 17 ovojev. V ovojih je bilo cca 10 kilogramov prepovedane droge konoplje rastline.

Obema državljanoma Srbije je bila odvzeta prostost zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186/I členu Kazenskega zakonika (KZ-1) v zvezi z 20. členom istega zakonika.

Dne 28. 3. 2019 so kriminalisti SKP PU Maribor enega osumljenca, privedli preiskovalnemu sodniku na Ptuju in zoper njega podali kazensko ovadbo. Drugemu osumljenemu je bilo pridržanje odpravljeno.

Z prodajo navedene količine prepovedane droge, bi si osumljenec ob uspešni neupravičeni prodaji v R Sloveniji pridobil najmanj 50.000 €.

Za obravnavano kaznivo dejanje je zagrožena kazen od 1 do 10 let zapora.

Eksplozija

Dne 28. 3. 2019 okoli 2.30 ure smo ugotovili, da je prišlo do eksplozije na gostinskem objektu v Mariboru. V tej zvezi preiskujemo kaznivo dejanje Povzročitev splošne nevarnosti po 314. členu KZ-1.

Po do sedaj zbranih obvestilih in dokazih je neznani storilec na steklo lokala nastavil eksplozivno sredstvo, po vsej verjetnosti pirotehničnega izvora. Ogled so opravili kriminalisti in pri njemu sodelovali strokovnjaki Oddelka za protibombno zaščito Generalne policijske uprave.

V opisanem primeru je nastala le premoženjska škoda na objektu, kjer je prišlo do eksplozije, ter manjša škoda na sosednjem objektu.

Umor

Danes ob 8.50 uri je bil OKC PU Maribor obveščen, da naj bi v kraju Spuhlja prišlo do umora. Na kraj so bili napoteni policisti in reševalci.

V tej zvezi preiskujemo razloge za sum storitve kaznivega dejanja Umora po 116. členu KZ-1 in poskusa samomora.

Po do sedaj zbranih obvestilih in dokazih je v družinski tragediji ena oseba izgubila življenje, druga pa je na zdravljenju v bolnišnici. V preteklosti smo v tej družini že intervenirali.

V zvezi obeh opisanih primerov poteka intenzivna kriminalistična preiskava. Ko bomo z zbiranjem obvestil ugotovili druga dejstva in okoliščine, pomembne za zaključek primerov, vas bomo o tem obvestili. Več podrobnosti v tej fazi preiskav ni možno nuditi.

Vir: Policijska uprava Maribor

Zadnje novice

Sorodne vsebine