7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Zaradi večjega števila nesreč poziv kolesarjem k previdni vožnji

Pretekli konec tedna so policisti zaznali povečano število nesreč kolesarjev zaradi padca. Ob tem policija poziva kolesarje k previdni vožnji. Med drugim naj poskrbijo za tehnično brezhibnost kolesa, uporabljajo čelado in se držijo cestno prometnih predpisov.

Na Policijski upravi Celje kolesarjem svetujejo, naj za vožnjo uporabljajo površine, ki so namenjene posebej kolesarjem, ali stranske, prometno manj obremenjene ceste. Zaradi gostote prometa je še posebno nevarna vožnja po glavnih cestah. Pomembno je tudi, da poskrbijo za tehnično brezhibnost kolesa. Pri vožnji naj uporabljajo čelado, nosijo svetla oblačila in uporabljajo odsevna telesa.

Obenem naj se kolesarji držijo cestno prometnih predpisov. Najpogostejše kršitve so vožnja v nasprotni smeri, neustrezno prečkanje cestišča in vožnja v času rdeče luči na semaforju. Do konca maja bodo zato poostreno nadzirali vožnjo kolesarjev, so še sporočili s PU Celje.

V soboto se je na regionalni cesti med Vipavo in Podnanosom zgodila prometna nesreča, v kateri se je huje poškodovala mladoletna kolesarka. Zapeljala je levo na nasprotni vozni pas in nato nazaj, pri tem je vanjo trčil osebni avtomobil. Vzrok za nesrečo je bil po oceni policistov nepravilen premik kolesarke, ki se s pogledom ni prepričala, ali se lahko premakne brez nevarnosti za druge udeležence v prometu. Kolesarka med vožnjo ni uporabljala zaščitne čelade. Po nezgodi so jo na kraju oskrbeli reševalci, jo odpeljali na zdravljenje v splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici, kasneje pa so jo zaradi hudih poškodb prepeljana na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center, so sporočili s PU Nova Gorica.

S PU Celje pa so poročali o štirih nesrečah z udeležbo kolesarjev, ki so se pripetile v nedeljo. V Podčetrtku in v Kotljah sta se zaradi padca huje poškodovala dva kolesarja, eden zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča. Zaradi močnega zaviranja in padca se je lažje poškodovala tudi kolesarka v Logu pri Rogatcu.

Lažje se je poškodovala tudi kolesarka v Podkraju, ki je kolesarila za sinom. Prvi je padel sin, ki je izgubil oblast nad kolesom zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča, nato je padla še ona.

V soboto je v Izoli s kolesom padel Koprčan, ki se huje poškodoval. Istega dne je kolesarka iz Novega mesta padla na cesti od Izole proti Kopru in si poškodovala roko, so sporočili s PU Koper.

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine