17.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Za rop urarne v središču Ljubljane štiri leta in pol zapora ter izgon iz države, storilec dolžan povrniti škodo

Okrožno sodišče v Ljubljani je obsodilo Miljana Božilova na štiri leta in pol zapora zaradi ropa prodajalne Slowatch junija lani. Izreklo mu je tudi triletni izgon iz države, saj je srbski državljan. Zavarovalnici, kjer je urarna zavarovana, mora vrniti več kot 262.000 evrov škode, kolikor so vredne ukradene ure in škoda v poslovalnici po ropu.

 

 

Sodišče je ugotovilo, da je Božilov skupaj s sonarodnjakom Nebojšo Kurtešijem in še eno, za zdaj neznano osebo, oropal butik z urami in nakitom Slowatch 1991 na Čopovi ulici v Ljubljani. S pajdašema je 20. junija lani nekaj po 18. uri vstopil v poslovalnico, pri čemer je nosil lasuljo, druga dva pa motoristično čelado.

Storilec, čigar identiteta še ni še znana, je v varnostnika uperil pištolo in ga prisilil, da je sedel, potem pa ga je udaril v zatilje. Nato sta Božilov in Kurteši s sekiro, ki sta jo prinesla v vrečki, razbijala vitrine in ropala ure. Vse skupaj je trajalo 48 sekund.

Dan pred ropom je Kurteši, ki ga še vedno iščejo z mednarodno tiralico, prišel v poslovalnico, njegovo obnašanje pa je nakazovalo povezavo z ropom. Ogledoval si je namreč ure, ki so jih potem ukradli, ob izstopu pa tudi vrata. Poleg tega se je v poslovalnici močno potil, čeprav so imeli prižgano klimo.

Policisti so do Božilova prišli prav na podlagi povezav s Kortešijem, saj sta v Slovenijo vstopila skupaj dva dneva pred ropom. Prav tako je iz posnetkov nadzornih kamer po mestu razvidno, da sta pred ropom skupaj prišla v središče mesta po poti, ki so jo potem uporabili tudi za beg.

Božilova pa z ropom vežejo tudi biološke sledi. Na vrečki, v kateri so roparji prinesli sekiro, so našli njegov prstni odtis. Na ročaju sekire so našli mešano biološko sled treh oseb, ena od komponent pa najverjetneje, z verjetnostjo 70 milijonov proti ena, pripada Božilovu.

Kot je dejala sodnica Urška Zorko, je bil rop dobro pripravljen in načrtovan. Posebnih olajševalnih okoliščin, razen predhodne nekaznovanosti pa ni našla.

Božilova so prijeli na podlagi mednarodne tiralice 29. septembra lani, ko je želel znova vstopiti v Slovenijo. Odtlej je v priporu, ki se mu bo štel v čas prestajanja kazni. Sicer pa mu je sodišče danes zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti tudi podaljšalo pripor do pravnomočnosti sodbe.

Zadnje novice

Sorodne vsebine