10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Za požare in eksplozijo plina kriva človeška malomarnost

Policijske  uprave  Ljubljane  so  zaključili kriminalistično preiskavo   požara,  do  katerega  je  prišlo  v  mesecu  novembru  2018  v industrijskem  obratu  v  Grosuplju.  Pri tem so ugotovili, da je do požara prišlo zaradi eksplozije plina, ki je nastala zaradi malomarno opravljenega nadzora  na  napravah  na  utekočinjen  plin.  V  požaru  je nastala velika materialna škoda okoli 1.500.000 evrov.

 

Ugotovljeno   je   bilo,  da  je  bila  v  objektu  vgrajena  nova  plinska instalacija.  Pri  postopku  prvega  uplinjanja na instalaciji je prišlo do nekontroliranega  uhajanja  plina, saj plinski ventil v kurilnici objekta v času  polnjenja plinske instalacije ni bil zaprt in ni zagotavljal tesnosti plinske  napeljave.  Posledica tega je bilo nekontrolirano uhajanje plina v kurilnico,  od  koder  se  je  plin  razširil  po  objektu. Iskro, ki jo je sprožila  eksplozija  plina,  je bila najverjetneje povzročena s samodejnim vklopom oljnega gorilca na peči centralne kurjave.

V   zvezi   navedenega   so  kriminalisti  podali  kazensko  ovadbo  zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Povzročitev splošne nevarnosti zoper fizično osebo in  kaznivega dejanja Ogrožanje varnosti pri delu zoper pravno osebo in odgovorno osebo pravne osebe (podizvajalec del).

Včeraj, malo po 21. uri je zagorela plinska turbina v enem od podjetij v Kidričevem. Požar so pogasili gasilci, poškodovan ni bil nihče. Materialna škoda znaša okoli 250.000 evrov. Policisti in kriminalisti, ki so opravili ogled kraja požara so ugotovili, da je zagorelo zaradi termične obremenitve regeneratorja na turbini, zaradi česar je posledično zagorel zračni filter mikroturbine za proizvodnjo električne energije in toplote. Kriminalistična preiskava še ni zaključena. Po zaključku le-te bodo policisti z ustreznim aktom obvestili pristojno tožilstvo.

Ob 12.50 je zagorelo v stanovanju v Sežani. Po prvih podatkih je prišlo do kratkega stika na pomivalnem stroju. Gasilci so požar pogasili, poškodovan ni nihče, po nestrokovni oceni pa je nastalo za približno 5000 evrov škode.

Zadnje novice

Sorodne vsebine