31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Za padec skale na cesto v Breznu krivo obilno deževje

V kraju Brezno v Občini Podvelka je v torek popoldne na avtomobil padla skala. Voznik in sopotnica sta na kraju umrla. Skala se je najverjetneje odtrgala zaradi ujme oziroma obilnega deževja, so ugotovili na direkciji za infrastrukturo. Promet bo predvidoma stekel danes popoldne, cesto pa bodo zaščitili tudi z betonskimi varnostnimi ograjami.

V torek popoldne sta se 80-letni voznik in 76-letna sopotnica po regionalni cesti po Dravski dolini peljala iz smeri Maribora proti Radljam ob Dravi. V naselju Brezno je na vozilo padla večja skala in se pri tem razbila. Vozilo je odbilo v levo, v drsno ograjo. Voznik in sopotnica, ki sta ostala ukleščena v vozilu, sta na kraju umrla. Po dogodku je v skalo trčil tudi 23-letni voznik, so sporočili iz Policijske uprave Celje.

Na odseku, kjer se je zgodila nesreča, do zdaj ni bilo znakov, ki bi kazali na krušenje brežine, kot je posamezno kamenje na vozišču. Tudi pri pregledu brežin ni bilo znakov, da skalovje oziroma brežina postaja nestabilna. Zato na Direkciji RS za infrastrukturo menijo, da je padec skale najverjetneje posledica ujme oziroma obilnega deževja.

Glavna cesta po Dravski dolini na tem odseku trenutno ostaja zaprta za ves promet. Na odseku bodo po posvetovanju z geologi in strokovnimi službami najprej vzpostavili izmenično enosmerni promet, je pojasnila namestnica direktorja Direkcije RS za infrastrukturo Ljiljana Herga.

Varnost bodo zagotovili z zaščitnimi betonskimi ograjami, so zapisali. Na brežini ob drugi polovici vozišča bodo izkopali lovilni jarek, v katerega se bo ujelo padajoče kamenje. Med drevesa bodo namestili tudi podajno lovilne mreže. Predvidevajo, da bo promet stekel v poznih popoldanskih urah. To je sicer odvisno predvsem od dostave zaščitnih betonskih ograj, so sporočili.

“Erozija tal, ki posledično privede do krušitve skal, je večdesetleten in tudi večstoleten proces. V primeru ujm, kot smo ji bili priča, ni nenavadno, da se sproži kamenje na cesto,” je poudarila Herga. “Temu smo bili priča na vseh koncih Slovenije, kjer je divjalo neurje. Žal tukaj s tako tragičnim izidom,” je še dodala.

Obvoz za vozila do 7,5 tone je sicer mogoč po cesti Podvelka-Ribnica na Pohorju-Vuhred, piše na spletni strani Prometno-informacijskega centra. Tovornjaki pa morajo uporabljati cesto prek Velenja in Slovenj Gradca.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine