8.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Za osumljenca, ki je ogoljufal več samostojnih podjetnikov z lažnimi pošiljkami, sodnik odredil pripor

Policisti  Policijske  postaje  Ljubljana  Vič so v preteklem tednu odvzeli prostost  28-letnemu osumljencu, ki je v mesecu septembru ogoljufal več kot 70 fizičnih oseb na način, da jim je preko lažnega podjetja po pošti poslal pisemske  pošiljke z odkupnino in si tako pridobil protipravno premoženjsko korist  v  višini  4.737,00  evrov. Naslovnike je zavedel s pošiljko, ki je bila  opremljena  s štampiljko »STROGO ZAUPNO« in navedbo zaupanja vrednega organa,  ki  dejansko  pošilja  določene  zahteve  v  zvezi  z opravljanjem samostojne  obrti. Prejemniki pisemskih pošiljk pa so bili izključno samo samostojni podjetniki.

V  okviru kriminalistične preiskave so policisti ugotovili, da je 28-letnik konec  meseca avgusta z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi sklenil  pogodbo  z  družbo,  ki  se ukvarja s poštnimi storitvami, v imenu lažno  registrirane  družbe  Xelio Icc ter tako z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem  dejanskih  okoliščin  spravil  v  zmoto  preko 70 samostojnih podjetnikov,  ki  so  prejeli  pisemske pošiljke z odkupnino v višini 59,97 evra,  ki  pa  te  pošiljke  niso  naročili.  V  pošiljki  so  prejeli t.i. »doživljenjski dostop« do spletnega mesta www.pogodba.org.

Osumljeni  je  4. 9. 2018 v poštno logističnem centru v Ljubljani oddal 354 paketov  od  lažne  družbe, pri čemer je bil kot pošiljatelj paketa naveden Davčni  in  pravni  institut.EU,  Cesta  v  Mestni  log 55, 1000 Ljubljana. Kuverta  je  bila  opremljena  s  štampiljko,  rdeče  barve – napis »STROGO ZAUPNO«,  kot  prejemniki  pa  so  bili  navedeni  samostojni podjetniki iz celotnega območja Slovenije.

Naslednji  dan  t.j.  5. 9. 2018 so na družbi s poštnimi storitvami pričeli prejemati klice – reklamacije naslovnikov, da jim vsebina paketa ni poznana in  da  tega  niso  naročili.  Omenjene  pakete  je  z odkupnino plačalo 79 samostojnih  podjetnikov,  medtem  ko  je  bilo  275  paketov umaknjenih iz pošiljanja.
Nadalje  je  bilo v okviru kriminalistične preiskave ugotovljeno, da družbi Xelio Icc ter davčni in pravni institut.EU v R Sloveniji ne obstajata.

Policisti  so na podlagi odredbe sodišča opravili hišno preiskavo, v kateri so  zasegli  več  elektronskih  naprav  in  nosilcev podatkov (USB ključki, tablični računalnik, mobilni telefon).

Po  vseh  zbranih  obvestilih  je  bil podan utemeljen sum, da je 28-letnik storil  kaznivo dejanje goljufije. Policisti so ga s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor. Slednji je bil za tovrstna dejanja že obravnavan.

Zadnje novice

Sorodne vsebine