9 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Za obtoženega Iračana za napad na taksista tožilka predlagala milejšo kazen, šest let zapora

Iračan Al Hamdani Yassin Amar, obtožen napada na taksista in policista ter poskusa odtujitve osebnega vozila, je na današnjem predobravnavnem naroku na novogoriškem okrožnem sodišču priznal krivdo. Tožilka Ana Radovanović Širok je zanj zato predlagala milejšo kazen, skupno šest let zapora in po koncu prestajanja kazni izgon iz države.

 

“Jaz sem ga hotel ubiti, ampak taka je bila božja volja,” je ob vprašanju o krivdi za napad odgovoril obtoženi 26-letnik. Še prej pa je že ob prihodu na sodišče povedal, da ga sojenje ne zanima, edino vprašanje za sodišče, ki ga je imel, pa je bilo, če so ga obsodili na smrt. Odklanjal je pomoč prevajalca in njegove zagovornice Branke Mevlja Turk. Do sodišča in tam prisotnih pa se je ves čas obnašal nespoštljivo.

Sodnik Igor Majnik je zato odločil, da ob priznanju krivde glavne obravnave ne bo. Menil je, da je dokazov krivde dovolj.

Tožilka je v nadaljevanju predlagala, da mu za prvo kaznivo dejanje, to je napad na taksista, sodišče prisodi dve leti zaporne kazni, za napad na policista štiri leta zaporne kazni in za poskus kraje taksija pet mesecev zapora, za skupno enotno kazen pa je predlagala šest let zapora.

Zagovornica je predlagala milejšo kazen za napad na policista, saj je obtoženi napadel hipoma in napad zato ni bil načrtovan.

Tožilka je ob koncu predlagala podaljšanje pripora do tedaj, ko bo sodba postala pravnomočna, saj je obtoženi begosumen, obstaja pa tudi ponovitvena nevarnost.

Sodnik bo sodbo razglasil v ponedeljek.

Do spora med voznikom taksija in migrantom na poti iz Vrtojbe proti Ljubljani naj bi prišlo, ker Iračan s seboj ni imel denarja, s katerim bi plačal vožnjo. Zato je taksist zavil s hitre ceste, Iračan pa ga je napadel z olfa nožem, so julijsko dogajanje pojasnili na novinarski konferenci Policijske uprave Nova Gorica.

Taksist se je rešil tako, da je zbežal iz avtomobila, s seboj pa vzel tudi ključe. Iračan je želel nato taksistu odtujiti vozilo in sam nadaljevati pot proti Ljubljani, zato je stekel za njim, da bi dobil ključe. Ko je ugotovil, da mu to ne bo uspelo, je odšel nazaj v avtomobil in skušal na drugačen način vžgati motor. Vendar so ga pri tem prehiteli policisti.

Policistoma, ki sta prispela na kraj dogajanja, je poškodovani taksist nakazal, da je osumljenec v avtomobilu. Policista sta Iračana pozvala, naj pride iz avtomobila in se uleže na tla. 26-letnik je izstopil, se najprej ustavil, nato pa napadel enega od policistov. Ta je s pištolo zato najprej ustrelil v zrak, nato pa napadalca v spodnji del desne noge. Policista sta nato Iračana ustavila in vklenila, pozneje pa ga je reševalno vozilo tako kot taksista odpeljalo na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

Zadnje novice

Sorodne vsebine