21.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Z invalidskim vozičkom kar po sredini vozišča

Kranjski policisti so ta teden obravnavali tri, prejšnji teden pa eno prijavo, o udeležbi osebe na invalidskem vozišču na cestah na območju Šenčurja in Cerkelj na Gorenjskem. Prijavitelji so sporočali, da situacije – vožnja po sredini smernega vozišča, neuporaba odsevnikov in oviranje prometa – tudi na cesti, kjer je omejitev 90 km/h, predstavljajo določeno nevarnost.

 

Voznike opozarjamo na možnost srečanja s to zelo ranljivo kategorijo udeležencev na cesti.

Invalidski voziček je posebno prevozno sredstvo in ta sredstva se smejo v cestnem prometu uporabljati le na pločnikih, poteh za pešce in kolesarskih poteh ter na območjih za pešce in območjih umirjenega prometa, izjemoma pa na vozišču ceste, namenjene prometu motornih vozil, na kateri ni druge primerne prometne površine, ločene od vozišča. Udeležba na cestah zunaj naselij, v temi ali megli, je za te udeležence zelo nevarna.

Oseba, ki so vozi v invalidskem vozišču mora upoštevati predpise, ki veljajo za udeležbo pešcev oziroma kolesarjev v cestnem prometu in to pomeni, da mora v primeru, ko ni mogoče uporabljati prometne površine namenjene hoji pešcev, hoditi (voziti) ob desnem robu vozišča v smeri hoje
(vožnje), izjemoma ob levem robu v primeru ovir na vozišču, nevarnosti ipd.

Pešec, ki potiska ob sebi enosledno vozilo, ga mora voditi na svoji levi strani.

Zadnje novice

Sorodne vsebine