15.3 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Vseh 11 poškodovanih rudarjev že v domači oskrbi

Vseh 11 rudarjev Premogovnika Velenje, ki so bili poškodovani v sredini nesreči in so bili oskrbljeni v bolnišnici, je že v domači oskrbi, so za STA potrdili v premogovniku. Glede izkopa pa so povedali, da ta od sredinega popoldneva poteka normalno.

 

Nesreča se je zgodila zaradi okvare na gondoli, ki je pritrjena na strop rova in rudarje vozi do delovišča. Ob okvari se je avtomatsko sprožila zasilna zavora.

Posredovali so reševalci nujne medicinske pomoči Velenje, ki so oskrbeli poškodovane rudarje.

Zadnja nesreča se je v rudniku zgodila marca lani. Povzročil jo je stebrni udar pri izdelavi odvozne proge nekaj manj kot 500 metrov pod površino zemlje. Takrat je bilo poškodovanih šest rudarjev, vendar nihče ni bil v življenjski nevarnosti. Omenjeni stebrni udar je bil sicer že peti od leta 2010.

Hujša nesreča se je pripetila tudi leta 2016, ko je v jami Pesje delavca udarilo verižno dvigalo. Utrpel pa je lažje telesne poškodbe.

Novembra 2014 je v delovni nesreči umrl delavec. Do nezgode, ki se je zgodila približno 200 metrov pod površjem zemlje, je prišlo zaradi nepazljivosti delavca pri čiščenju premoga pod obratujočim transporterjem z gumijastim trakom.

Najhujša nesreča v premogovniku pa se je zgodila februarja 2003, ko sta zaradi “izriva” nevarnih jamskih plinov, metana in ogljikovega dioksida in posledično zadušitve z jamskimi plini umrla dva rudarja, osem pa jih je bilo poškodovanih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine