25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Vse nižje kazni za prostitucijo. Jo bodo legalizirali?

Ljubljansko višje sodišče je še oklestilo zaporne kazni za obtožene zlorabe prostitucije. Že prvostopenjsko sodišče je izreklo precej nižje zaporne kazni od tistih, ki jih je predlagalo tožilstvo. Vodja kriminalne združbe Milan Zupančič bo tako namesto predlaganih 12 za zapahi tri leta in pol, poroča današnje Delo.

 

Tožilstvo je sicer dokazalo, da posli Zupančiča, Darka Vukomanovića, Jasne Vukmir in Zlatka Galijaševića niso bili čisti in da četverica sodi v zapor. Zaradi trgovine z ljudmi so za prvoobtoženega Zupančiča predlagali 12 let zapora, za Vukomanovića deset let zapora, za Vukmirjevo šest let zapora ter za Galijaševića pet let in šest mesecev zapora. Za vse je tožilstvo predlagalo tudi denarne kazni.

Tožilka Darja Šlibar je obtoženim očitala kaznivo dejanje trgovine z ljudmi, senat pa je razsodil, da je šlo za zlorabo prostitucije. Po besedah sodnice so namreč ženske v našo državo prišle prostovoljno in če bi hotele, bi lokale lahko tudi zapustile. Nekatere so tudi jih in nekatere so se nato celo vrnile. A na račun prodaje njihovih teles so obtoženi služili, v lokalih so morale “poslovati” tudi prek delovnega časa, na voljo so morale biti kadarkoli in kjerkoli.

Četverica je med sojenjem vztrajala, da s prostitucijo nimajo nič oziroma da so bile ženske zaposlene izključno kot barske plesalke, pri čemer so dopuščali možnost, da so same na zasebnih obiskih služile s ponujanjem spolnih storitev.

Čeprav višjih sodnikov niso prepričali, da so nedolžni, so jim ti kazni še znižali. Zupančič bo tako za zapahi tri leta in pol, poleg tega mora plačati 40.000 evrov denarne kazni – tudi zaslužek z nezakonitimi posli, ki ga mora vrniti, je bistveno nižji, in sicer nekaj več kot 351.000 evrov. Vukomanoviću so prisodili dve leti zapora, Galijaševiću pa eno leto. Vukmirjevi so pogojno kazen zmanjšali še za pol leta, plačati mora še 2000 evrov denarne kazni, je še poročalo Delo.

V nočni lokalih Antonio, Cabaret in Bolero se je od novembra 2010 do novembra 2012, ko so osumljene prijeli, dalo brez težav dobiti dekle na poziv. Večinoma so bile Ukrajinke, pa tudi Čehinje, Moldavijke, Dominikanke. Skupno jih je bilo najmanj 51, uradno barskih plesalk, a jih je bilo le redko videti ob drogu, vedno pa so bile na voljo za spolne storitve.

Zadnje novice

Sorodne vsebine