7.5 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Vrhovno sodišče razveljavilo sodbo Mervanu Šljivarju

Vrhovno sodišče je razveljavilo obsodilno sodbo Mervanu Šljivarju zaradi umora Nedžada Kličića v Bosni in Hercegovini 14. septembra 2014, danes poročajo Slovenske novice. Primer je sodišče vrnilo v ponovno razsojo prvostopenjskemu sodišču, obdolženi pa bo na ponovno sojenje zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti počakal v priporu.

Šljivarju sodijo zaradi dogodka, ki se je zgodil v lokalu Gold v Ostrožcu pri Cazinu v Bosni in Hercegovini. Šljivarjevi pajdaši Haris Gredelj, Sabahudin Ikeljić, Dragan Pavlović in Mehmed Rekić naj bi skupaj z njim zamaskirani vstopili v lokal. Kličić je sedel v loži in Šljivar naj bi bil tisti, ki naj bi ga s pištolo najprej pretepel, nato pa ustrelil v glavo. Dejanje naj bi storil iz maščevanja, ker naj bi mu Kličić dolgoval denar. Kličić je Šljivarja tudi prijavil, rekoč, da je nekomu naročil, naj na njegovo hišo odvrže eksplozivno napravo.

Gredlja, Ikeljića, Pavlovića in Rekića so v BiH že obsodili, medtem ko Šljivar, ki je bosanski in tudi slovenski državljan, za tamkajšnje sodišče ni bil dosegljiv. Okrožno sodišče v Ljubljani mu je januarja lani izreklo kazen 30 let zapora, sodbo pa je potrdilo tudi Višje sodišče v Ljubljani. Obdolženi se je zaradi domnevnih procesnih napak nato pritožil na vrhovno sodišče.

Šljivarju so sicer sodili tudi zaradi poskusa uboja Fadila Ferhatovića januarja 2016 na ljubljanskih Fužinah. Najprej je dobil šest let zapora, po razveljavitvi sodbe pa so ga pravnomočno oprostili. A ker je medtem že stekla preiskava zaradi umora Kličića ga niso izpustili iz pripora.

Za danes pa je proti Šlivarju razpisan narok za zaslišanje v postopku za disciplinsko kaznovanje zaradi fizičnega obračuna, v katerega se je zapletel s sopripornikom, še pišejo Slovenske novice.

Zadnje novice

Sorodne vsebine