18.7 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

Vrh pri Boštanju: 35-letnik detonacijo povzročil z večjo količino kalcijevega karbida

Močno eksplozijo, ki je v soboto zvečer vznemirila prebivalce Vrha pri Boštanju, slišati pa jo je bilo tudi v 10 kilometrov oddaljenih krajih, naj bi s kalcijevim karbidom povzročil 35-letnik, so ugotovili policisti. Detonacijo je sprožil med vinogradi izven naselja Vrh pri Boštanju, za kar bo kazensko ovaden.

Kot so sporočili iz Policije uprave (PU) Novo mesto, so policisti takoj po tem ko so v soboto prejeli več klicev občanov o močni detonaciji v Vrhu pri Boštanju, ki jo je bilo slišati vse do Mokronoga in Škocjana, opravili več razgovorov, nekaj koristnih informacij pa so prejeli tudi po objavi poziva na družbenih omrežjih in v medijih. Pri kontroli zračnega prometa, Slovenski vojski in Agenciji RS za okolje so preverili tudi namigovanja, da bi bila lahko eksplozija posledica prebitja zvočnega zidu ali potresa, ki pa niso bila potrjena.

Na podlagi zbranih informacij so v ponedeljek med vinogradi izven naselja Vrh pri Boštanju odkrili mesto detonacije. Na površini petih kvadratnih metrov sta bili ožgani zemlja in trava, v okolici pa poškodovani stebri vinograda. Udarni val eksplozije je poškodoval tudi bližnji vikend.

Isti dan pozno popoldne so nato prijeli in pridržali 35-letnega moškega. Pri njem so v torek opravili hišno preiskavo, v kateri so mu zasegli električne vodnike in transformator (oboje naj bi služilo kot pripomoček za električni sprožilec) ter še nekaj snovi, ki jih bodo poslali v nadaljnje preiskave. Po prvih ugotovitvah pa kaže, da je 35-letnik detonacijo povzročil z večjo količino kalcijevega karbida, to je snovjo, ki v kombinaciji z vodo tvori vnetljiv in eksploziven plin acetilen, so zapisali na PU Novo mesto.

Zoper moškega bodo policisti spisali kazensko ovadbo. Očitajo mu povzročitev splošne nevarnosti, za kar je predvidena kazen do petih let zapora.

Zadnje novice

Sorodne vsebine