24.5 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

Vreme: Ponoči se bo ozračje umirilo, zjutraj pretežno jasno

Ponoči se bo ozračje umirilo. Zjutraj bo pretežno jasno, ponekod bo nekaj megle. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 18 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Jutri bo sončno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Popoldne bodo predvsem v hribovitih krajih nastale posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 30 stopinj.

Obeti: v ponedeljek bo sončno in poletno toplo. Popoldanske nevihte bodo možne predvsem v hribovitih krajih. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. V torek bo večinoma sončno, na zahodu pa se bo verjetnost za nevihte povečala. Pihal bo jugozahodni veter.

Vremenska slika: ciklon se je pomaknil nad vzhodni Balkan. Z vzhodnimi vetrovi doteka k nam vlažen in nekoliko manj nestabilen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: ponoči se bo ozračje umirilo. Zjutraj bo pretežno jasno, po nižinah bo možna kratkotrajna megla. Jutri bo večinoma sončno, popoldne lahko predvsem v Alpah nastane kakšna nevihta.

Vodstvo črnomaljskega v petkovi toči močno prizadetega otroškega vrtca Čardak je starše, ki imajo možnost varstva svojih otrok kje drugje, zaprosilo, naj ti prihodnje dni oziroma do sanacije poškodovanega vrtca ostanejo doma. Za preostale otroke bodo začasno uredili novi del vrtca in del otrok začasno nastanili drugje.

Namestnica ravnateljice črnomaljskega Vrtca Otona Župančiča Irena Veselič Kos je ocenila, da je stanje v vrtcu slabo. Zaradi poškodovane strehe zamaka in voda na več mestih teče v igralnice. Obstaja tudi nevarnost kratkega stika ter odpadanja ometa.

Tla v igralnicah so mokra, potrebna bo menjava strehe in sanacija stropov ter električne napeljave, je opozorila.

Drugi črnomaljski otroški vrtec Loka, ki jo je odnesel z manj poškodbami, naj bi v ponedeljek normalno obratoval. Sicer pa tudi tam starše prosijo, naj otroke v vrtec pošljejo le, če nimajo druge možnosti varstva, je še dejala Veselič Kosova.

Petkova toča je poškodovala tudi streho črnomaljske osnovne šole, kar pa naj ne bi okrnilo ponedeljkovega pouka, je črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič povedala za STA.

Škoda v vsej črnomaljski občini naj bi po njenih prvih, grobih in nepopolnih ocenah dosegla tri milijone evrov. Za prihodnji teden oz. takoj, ko dobijo ocene s terena, je napovedala izredno sejo črnomaljskih svetnikov.

Dodala je še, da občina sama stroškov sanacije ne bo zmogla in da med drugim računajo na državno pomoč.

Vrtec Čardak si je danes ogledal tudi predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar, in obljubil pomoč. Povedal je, da bo treba v primeru tega vrtca in osnovne šole takoj ukrepati, saj otroci ne smejo ostati brez varstva in šole.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine