21.9 C
Ljubljana
petek, 18 junija, 2021

Vlomil v stanovanjsko hišo, odnesel pa ni ničesar?

Neznani storilec je včeraj med 18. in 20. uro v Žiganji vasi v Tržiču vlomil v stanovanjsko hišo. Lastniki ne pogrešajo ničesar.

 

Ob 19.30 so prijavo o vlomu obravnavali tudi radovljiški policisti. Poklical jih je občan in sporočil, da je v Mošnjah opazil osebo, ki se sumljivo giblje okoli stanovanjske hiše, katere lastniki so bili takrat še odsotni. Po prijavi je neznanec kraj hitro zapustil. Pri hiši so bile najdene odvite žarnice, kar je okoliščina, ki kaže na to, da se je okoli hiše dejansko nekaj že dogajalo in je to tudi ena od priprav storilcev na vlom.

Policija zato opozarja:

“Take informacije, sploh če so sporočene takoj, lahko bistveno prispevajo k povečanju stopnje varnosti. Zato občane prosimo, naj bodo na svojem območju pozorni na sumljive osebe ali njihovo neobičajno zadrževanje oziroma početje okoli objektov ali v okolici, ter na ustavljena ali parkirana vozila, ki ne sodijo v njihovo okolje in se jim zdijo sumljiva. Podatke naj prosimo takoj, ko so opazili sumljivo okoliščino, sporočijo na interventno številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.

Okoliščine, ki jih policisti sicer zaznavajo med preventivnim delom in občanom svetuje naj jih odpravijo so:
1. Okoliščine so kazale na odsotnost. Med odsotnostjo pustite prižgano luč, televizijo ali si vgradite časovna svetlobna stikala, za praznjenje poštnega nabiralnika se dogovorite s sosedom ali z osebo, ki ji zaupate, nekdo naj kontrolira nepremičnino, zagotovite si mehanska in tehnična varovala itd.
2. Okna ali vrata so bila odprta. Storilci najpogosteje vlamljajo skozi okna in vrata, največkrat balkonska. Najlaže vstopijo tam, kjer so okna ali vrata odprta, četudi zgolj na zračenje. Zato okna v vseh nadstropjih in v vseh objektih med svojo odsotnostjo dosledno zapirajte, vrata pa zaklepajte.
3. Vredni predmeti so bili na vidnem mestu. Vrednejši predmeti na vidnem mestu privlačijo tatove, zato jih pospravite in shranite na varno. Ne hvalite se z vrednimi stvarmi na družbenih omrežjih in pred drugimi.
4. Pred objektom so bili nezavarovani predmeti. Nezavarovani predmeti na dvorišču, npr. vozila, kolesa, orodje, so storilcem najlaže dosegljivi. Ne puščajte jih na vidnem mestu, temveč jih pospravite oz. ustrezno zavarujte.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine