12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Vizija nič za nič smrtnih žrtev na slovenskih cestah

Slovenske ceste so v celotnem minulem letu terjale 104 smrtnih žrtev, letos pa je na cestah doslej umrlo 88 ljudi. Zavod varna pot opozarja, da je to število previsoko, zato si s projektom Vizija nič prizadeva za nič smrtnih žrtev in nič hudo telesno poškodovanih oseb v prometnih nesrečah v Sloveniji.

 

“Ko govorimo o Viziji nič, je to nekaj, za kar smo vsi, konkretno pa si mislimo, da te vizije ne moremo doseči,” je glede skepticizma javnosti na današnji novinarski konferenci dejal predsednik Zavoda varna pot Robert Štaba.

Ob tem je poudaril, da lahko k zmanjšanju števila žrtev na cestah prispeva vsak udeleženec cestnega prometa. “Vizija ste vsi vi. Ko bomo vsi skupaj nekaj naredili, bo ta cilj toliko bolj realen in prišel bo. Jaz verjamem vanj,” je dodal.

“Sem največji oboževalec Vizije nič in vem, da bo ta dan prišel tudi v Sloveniji. Dva milijona Slovencev in Slovenk si to zasluži,” je prepričan Štaba.

Predsednik zavoda se je ob tej priložnosti zahvalil Mestni občini Ljubljana, ki je prva izmed slovenskih mestnih občin podprla projekt.

Vizijo nič sicer poleg tega podpirajo tudi večja slovenska podjetja. Med prvimi jo je podprlo vodilno podjetje na področju avtomobilizma v državi Porsche Slovenija.

“Ne moremo si zatiskati oči, da mobilnost, kakorkoli je že pomembna za nas, za gospodarstvo in za uresničevanje osebne svobode, povzroča tudi žalost in trpljenje – takrat ko govorimo o prometnih nesrečah,” je povedal generalni direktor podjetja Danilo Ferjančič.

Kot je dejal, se prometne nesreče žal dogajajo. Tudi sam pa je spomnil, da lahko na zmanjšanje števila žrtev na cestah vpliva sleherni posameznik z odgovorno uporabo mobilnosti.

V podjetju po navedbah Ferjančiča želijo pomagati soustvariti okolje, ki bo prijazno in varno do prebivalcev ter uporabnikov mobilnosti. “Zato močno podpiramo projekt Vizija nič, projekt, ki bi ga morali razumeti in podpirati vsi, zlasti tisti, ki smo posredno in neposredno udeleženi v prometu kot vozniki, kolesarji, pešci, še posebej pa tisti, ki mobilnost tako rekoč ustvarjamo,” je prepričan Ferjančič.

Podjetje je za zagotavljanje lažje mobilnosti in širjenje poslanstva pri zmanjševanju žrtev prometnih nesreč Zavodu varna pot podarilo tudi dva nova avtomobila.

V okviru dogodka so udeleženci ponazorili tudi 88 žrtev, ki so jih letos terjale slovenske ceste. 88 prostovoljcev se je na Igriški cesti v Ljubljani drug poleg drugega uleglo na cesto in ponazorilo posameznike, ki so v prometnih nesrečah letos izgubili življenje. Vsi hkrati so nato tudi vstali in stopili na bližnji pločnik. Organizatorji dogodka pa so pokazali na prazno cesto, češ kako lepo bi bilo, če na slovenskih cestah v prihodnosti ne bi bilo žrtev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine