15.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Višje sodišče razveljavilo sodbo nekdanji vpisničarki

Piše: C. R., STA

Višje sodišče je razveljavilo sodbo nekdanji vpisničarki na Specializiranem državnem tožilstvu, ki jo je ljubljanski sodnik Martin Jančar zaradi izdaje tajnih podatkov na ljubljanskem okrožnem sodišču junija lani obsodil na dve leti zapora. Nekdanji vpisničarki bodo tako sodili znova, poročata časnika Večer in Dnevnik.

Sodnik Martin Jančar je nekdanjo vpisničarko na Specializiranem državnem tožilstvu junija lani spoznal za krivo kaznivega dejanja izdaje tajnega podatka in jo obsodil na dve leti zaporne kazni. Po prepričanju tožilstva naj bi obtožena tajne podatke izdajala iz koristoljubnosti, med drugim naj bi jih preko posrednikov posredovala osumljencem, predvsem tistim, zoper katere so bili odrejeni prikriti preiskovalni ukrepi. Zaupni podatki naj bi tako prišli v roke tudi slovenski celici Kavaškega klana, med drugim tudi o tem, da se zoper člane Kavaškega klana v Sloveniji pripravljajo hišne preiskave.

Za eno kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov ji je sodnik izrekel dve leti zaporne kazni, za ostale očitke pa jo je zaradi pomanjkanja dokazov oprostil. Dokazi tožilstva, da je obtožena izdajala tajne podatke iz koristoljubja, so bili le posredni, prav tako ni šlo za sklenjen krog indicev, je v izreku obsodilne sodbe med drugim poudaril Jančar.

Na izrek sodbe se je zaradi prenizko izrečene kazni na višje sodišče pritožil tožilec Luka Moljk, pritožila pa sta se tudi obsojena in njen odvetnik Rok Križanec, ki se mu je zdela izrečena kazen previsoka. Po opravljeni javni seji na ljubljanskem višjem sodišču se je sodni senat 22. marca letos odločil, da bo vsem pritožbam ugodil, zato je sodbo razveljavil in bodo nekdanji vpisničarki sodili znova, poroča Večer.

Razveljavitev sodbe so za Večer potrdili tudi na ljubljanskem okrožnem sodišču, tožilstvo, obtožena ter njen zagovornik pa sklepa višjega sodišča še niso prejeli. Sojenje obtoženi bo potekalo pred drugim sodnikom, saj je sodnik Jančar odšel na Sodni svet.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine