13.6 C
Ljubljana
nedelja, 1 oktobra, 2023

Višje sodišče potrdilo oprostilno sodbo za Časarja in Pučka, poročajo Primorske novice

Piše: C. R., STA

Višje sodišče v Kopru je potrdilo oprostilno sodbo za nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja in nekdanjega izvršnega direktorja v Luki Milana Pučka, ki jo je okrožno sodišče sprejelo februarja lani, danes poročajo Primorske novice. Na sodbo lahko tožilstvo vloži zahtevo za varstvo zakonitosti.

Višje sodišče je o zadevi odločalo zaradi pritožbe državne tožilke in v imenu Luke odvetniške pisarne Senica in partnerji na sodbo okrožnega sodišča. A so višji sodniki Mara Bristow kot predsednica senata ter Aleš Arh in Vitomir Bohinec sklenili, da pritožnika ne izpostavljata nobenih takih okoliščin, ki bi vzbudile resen dvom v pravilnost sprejetih zaključkov sodišča prve stopnje. Ocenili so, da sta pritožbi neutemeljeni, in potrdili sodbo okrožnega sodišča.

Na sodbo višjega sodišča lahko tožilstvo zdaj vloži še zahtevo za varstvo zakonitosti, a tudi če bi ugotovili morebitne kršitve, to za Časarja in Pučka po navedbah Primorskih novic ne bi spremenilo ničesar.

Po obtožnici naj bi se Časar in Pučko ter soobtožena v zadevi Jožef Hozjan in Robert Graj, ki sta krivdo priznala, pri načrtovanju investicije v zaledni logistični terminal Luke pri Beltincih dogovorili, da bo Inženiring Graj Luki Koper zaračunaval previsoke cene svojih storitev, v Luki pa da ne bodo preverjali opravljenih del.

Graj naj bi izdajal napihnjene račune ali pa račune za storitve, ki so bile že plačane oziroma niso bile izvedene. Pučko naj bi brez preverjanja odobril izplačilo. Očitana protipravno pridobljena premoženjska korist naj bi skupno dosegla več kot milijon evrov.

Prvo sodbo v zadevi Beltinci so razglasili junija 2018. Časarja je bil takrat obsojen na dve leti in tri mesece zapora, Pučko na dve leti, Graj pa na tri leta zapora ob koncih tedna. Višje sodišče je sodbo septembra 2019 razveljavilo, za dva od obtoženih pa je ugotovilo, da je pregon zastaral. Pred začetkom ponovljenega sojenja je tudi Graj s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde.

Na ponovljenem sojenju sta bila tako Časar kot Pučko zaradi pomanjkanja dokazov oproščena, Luko Koper pa je sodišče s premoženjskim zahtevkom napotilo na pravdo.

Za Časarja in Pučka pravdanja sicer še ni konec, saj ju skupaj s soobtoženimi predvidoma konec letošnjega januarja čaka začetek sojenja zaradi domnevno škodljivega Luškega nakupa desetodstotnega deleža v slovaški družbi TTI, še dodajajo Primorske novice.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine