14.4 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

(VIDEO) Ne le neurje, ampak tudi sneg! Umrlo najmanj sedem ljudi, na štiri osebe je padlo drevo!

Zaradi hudega neurja je v Italiji v ponedeljek umrlo najmanj sedem ljudi, več jih je poškodovanih. Za skoraj celo državo veljajo vremenska opozorila, šole pa so danes večinoma ostale zaprte. Med drugim so zaprli tudi pristanišče v Genovi. V Avstriji je bilo ponoči najhuje na Spodnje Avstrijskem in Tirolskem.

 

V Franciji je danes zaradi močnega dežja in sneženja, ki sta prizadela več departmajev, brez elektrike ostalo več kot 200.000 gospodinjstev. Najhuje je v regijah Auvergne Rhone Alpes, Centre Val de Loire in Centre Limousin v osrednjem delu države ter na Korziki.

Iz elektropodjetja Enedis so sporočili, da je brez elektrike 195.000 gospodinjstev. “Naše ekipe so na terenu, da bi čim prej znova vzpostavili dobavo elektrike,” so sporočili. “Razmere se hitro spreminjajo, določena območja še niso dostopna,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik.

V departmaju Haute-Loire je zaradi močnega sneženja na eni od regionalnih cest obtičalo okoli 800 avtomobilov. Več kot 1000 ljudi je noč preživelo v zatočiščih. Na območju Lyona je obstal železniški promet, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Oblasti so ob zgodnjem začetku zime izdale opozorilo druge najvišje stopnje. Voznikom so svetovali, naj se na pot ne odpravljajo brez zimske opreme. Opozorilo zaradi snega in ledu je danes zjutraj veljalo za 17 departmajev.

Na Korziki, kjer elektriko dobavlja podružnica omenjenega podjetja EDF, je po divjanju neurja Adrian brez elektrike 21.000 odjemalcev. Na jugu Francije so izdali opozorilo pred močnim dežjem in poplavami.

Pokopalo jih je drevo in fasada

Južno od Rima in Neaplja so v ponedeljek umrle najmanj štiri osebe, ko je na njih padlo drevo. V bližini ligurijskega pristanišča Savona je zaradi odtrganega dela fasade življenje izgubila 88-letnica, v pokrajini Belluno na severu države pa moški.

Med smrtnimi žrtvami je tudi gasilec, ki ga je na Južnem Tirolskem zadelo padajoče drevo. V bližini kraja Katanzaro na jugu države pogrešajo moškega, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Že v nedeljo je v Italiji v neurjih umrlo pet ljudi.

Najhujša opozorila v Italiji danes veljajo še za Ligurijo, Lombardijo, Furlanijo-Julijsko krajino in Benetke.

Benetke pod vodo

V Liguriji so tako zaprli vsa pristanišča, tudi največje v Genovi. V pristanišču Rapallo je neurje odtrgalo priveze več jaht in jih vrglo na obalo. V deželi je sicer 22.000 gospodinjstev ostalo brez elektrike, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Na Južnem Tirolskem so danes začasno ponovno zaprli brennersko železniško povezavo, avtocesta pa je bila prevozna le po enem pasu. V pokrajini Trento so v kraju Dimaro zaradi narasle rekle evakuirali 200 ljudi.

V Benetkah so v ponedeljek šestič v zgodovini zabeležili visoko vodo oz. “acqua alta” višjo od 1,5 metra, in sicer se je gladina ustavila pri 156 centimetrih. Poplavljenih je bilo več kot 70 odstotkov zgodovinskega dela mesta. Markov trg je bil več ur zaprt. V deželi je brez elektrike ostalo 160.000 gospodinjstev.

Huda noč tudi v Avstiji

Ponoči je bilo hudo tudi na Spodnje Avstrijskem, kjer je veter odnašal strehe in podiral drevesa. Prekinili so tudi južno železniško povezavo, saj je ponoči med krajema Eichberg in Semmering na progo padlo drevo, v katerega je nato trčil vlak. Poškodovanih ni bilo.

Območje Lienza na Tirolskem zgodaj zjutraj ni bilo dosegljivo po cestah predvsem zaradi številnih podrtih dreves. Nivo Donave pa je bil v bližini kraja Arnbach ponoči rekorden, a reka ni prestopila bregov. Na vzhodu Tirolske je brez elektrike še vedno 17 okrajev.

V Franciji pa je medtem težave povzročal prezgodnji prihod zime. V departmaju Haute-Loire je zaradi močnega sneženja na eni od regionalnih cest obtičalo okoli 800 avtomobilov. Reševalne službe so osebe ponoči namestile v različna zatočišča.

Video si lahko ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine