15.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

(VIDEO) Boris Tomašič: Ne bodo nas zlomili!

Piše: Nova24tv.si

Direktor Nova24TV in voditelj oddaje “Kdo vam laže?” skupaj z urednikom informativnega programa Nova24TV Aleksandrom Rantom v živo razkriva, kaj se danes dogajalo na našem mediju. Kot je uvodoma pojasnil Rant se je policijska operacija začela ob zgodnjih jutranjih urah. Ob približno šesti uri so se pojavili na vratih našega medija in na domu Borisa Tomašiča. Policisti so zasegli nekatere pogodbe, pa tudi Tomašičev osebni telefon in računalnik. 

“Preiskav je bilo več po celotni Sloveniji. Gre za politični konstrukt, ki si ga je izmislila preiskovalna komisija, ki jo je vodila Mojca Pašek Šetinc in je sama priznala, da gre za obračun s političnimi nasprotniki in pričami. Ne jaz osebno, niti nihče iz Nove24TV ni med osumljenci, to je potrebno vedeti. Kaznivo dejanje, ki ga preiskujejo, ni povezano z nobeno osebo ali podjetjem Nova24TV,” je povedal v začetku oddaje.

Nato pa je tudi razkril, katera sodnica je v ozadju postopka. Odredbo o preiskavi je podpisala sodnica Mojca Kocjančič.

“Zasegli so moj telefon in moj računalnik in mi s tem seveda onemogočili delo, kar je v bistvu osnovni namen. Osnovni namen je pridobiti, temu se reče “phising”, podatke, da bi nam nekaj podtaknili. Kaznivega dejanja ni bilo storjenega,” je povedal Tomašič.
Urednik informativnega programa Nova24TV Aleksander Rant in direktor Nova24TV Boris Tomašič.

Tomašič v nadaljevanju pojasni, da ima odredba obrazložitev, ki je praktično “skopiran prosti spis, ki ga je napisal Tomaž Modic in podpisala Mojca Pašek Šetinc. Notri so fantazije.” 

Mojca Pašek Šetinc (nekdanja predsednica komisije) je sicer pred časom priznala: “Lahko rečem, za to (preiskovalno komisijo op. a.), ki sem jo vodila sama, je bila namenjena temu, da se pač na nek način obračuna s političnim nasprotnikom, s stranko SDS.” V nadaljevanju pa je svoje besede še podkrepila in sicer, da ta eksplicitni namen preiskovalne komisije še ne moti.

 

“Javno obsojam tako dejanja preiskovalne komisije, v kratkem bomo sprožili ustavni spor. Mojca Pašek Šetinc se je samo ovadila s to izjavo. Kdo je tožilec ali tožilka, ki je to naročil, ne vemo. Lahko rečem samo to. Policisti, ki so prišli, so bili korektni, svoje delo so opravili profesionalno,” je razložil Tomašič.

Politična instrumentalizacija
Današnja preiskava pa je imela več kot očitno tudi politično konotacijo. Smo namreč tik pred volitvami, do tej je zgolj še 10 dni, preiskovalni organi pa preiskujejo enega zadnjih opozicijskih medijev.

“Prišli so nas ustrahovati. Ne bo vam uspelo. Ne bojimo se vas. Nadaljevali bomo svoje delo. Ljudje so me spraševali, ali bom danes prišel v Mursko Soboto, bom prišel! Ali se bo naš program nadaljeval? Normalno bomo delali. Vsakič, ko bodo prišli, bolj bomo tečni,” je bil odločen voditelj oddaje “Kdo vam laže?”

Gledalce in gledalke našega medija je povabil na srečanje podpornikov, ki bo to soboto potekalo v Snoviku. Več – TUKAJ.

Ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: Bobo

To je sodnica, ki je podpisala odredbo o preiskavi
Urednik informativnega programa Nova24TV Aleksander Rant pa je nato povedal nekaj besed o sodnici, ki je podpisala odredbo o policijski preiskavi. Mojca Kocjančič je “ena izmed dežurnih sodnic za kritične elemente, ki gredo na živce sistemu oz. globoki državi”.

“Bila je sodnica v preiskavi, ki je oprostila Hildo TovšakKošiča in Horvata, se pravi, ona je oprostila ljudi, ki so v aferah gradnje naših avtocest itd. profitirali in prali denar. Ta ista sodnica je bila v štirih primerih (od sedmih) v postopkih zoper Zorana Jankovića in v vseh postopkih, ki jih je vodila, je Zorana Jankovića oprostila,” razkriva Rant. V nadaljevanju pa je spomnil še, da je bilo to prav tista sodnica, ki je Jankovića oprostila v zadevi “farmacevtka”.

“Mojco Kocjančič se omenja tudi v aferi SDS. Tedaj, ko se je zaplenjalo strežnike največji opozicijski stranki,” je spomnil Rant.

Tomašič pa je nato neposredno iz odredbe prebral, kdo vse pa dejansko je osumljen v preiskavi: Tomaž SeljakVida ŽurgaMatjaž Beričič, Špela FortinTomaž JontesBlaž RantSamo Ošin in Peter Jeglič. Glejte, od teg ljudi, jaz poznam samo enega.” Gre za posameznike, ki jih je imenovala vlada Marjana Šarca.

“Kaj so delali na Novi? Lahko rečemo, da ne vemo. V resnici pa vemo. Na Novo so prišli iskati podatke, ki nimajo veze s tem primerom,” je razkril Tomašič.

O tem teče preiskava…
Tomašič je nato predstavil javnosti absurdnost zadeve. “Preiskujejo pogodbo Telekoma z Inštitutom za avtorske pravice, češ, da je sporna, previsoka itd. Glej ga zlomka, glavni argument so meritve AGB Nielsen. AGB Nielsen je v lasti merilke javnega mnenja (Janja Božič Marolt, Mediana op. a.), ki je pod direktnim vplivom POP TV…,” je pojasnil voditelj “Kdo vam laže”.

Boris je nato pojasnil, da je pogodbo z Inštitutom je podpisala uprava oz. člani uprave, ki jih sam niti ne pozna osebno, so pa bili imenovani v času vlade Marjana Šarca“Jaz seveda nisem bil direktor v tistem času. Ko je prišla Golobova vlada, so prekinili to pogodbo in kaj se je zgodilo? Nova24TV je neposredno s Telekomom podpisala pogodbo in danes nam Telekom plačuje.”

Kaj se bo zgodilo sedaj?
Tomašič pa je nato “napovedal prihodnost”: “Sedaj se ne bo zgodilo nič. Nekje 35 do 10 dni pred naslednjimi volitvami, bodo pa vložili obtožnico.”

Rant: Na POP TV so točno vedeli…
“Vemo, da na medijskem tržišču 70 odstotkov denarja za predvajanje medijskih požre POP TV. Televizija, ki je bila, verjeli ali ne, ob ob 6. uri in 40 minut točno tamle pred našo hišo. Točno so vedeli, da pridejo, da bodo delali zgodbo in da bodo skušali rušiti Novo24TV,” je izpostavil Rant.

Tomašič pa je nato komentiral še kvaliteto dela sodnice Mojce Kocjančič: “Spoštovana sodnica Mojca Kocjančič, jaz, Boris Tomašič, v času podpisa te pogodbe nisem bil direktor družbe Nova24Tv.si. In vi danes, za mene nezakonito in neustavno in ste mi kršili moje osebne pravice, s tem, ko ste mi odvzeli računalnik in telefon, s čimer ste onemogočili delo. Neutemeljeno zato, ker ste tako nesposobni, ali pa tako ideološko zaslepljeni, da niste sposobni pogledati v register na AJPES-u, kdo je bil takrat direktor.”

“Sramota za slovensko pravosodje, za tiste sodnike, ki poznajo pravo, ki znajo kaj pogledati in ne prepisujejo od polpismenih novinarjev,” je bil oster Tomašič.

“Drage gledalke dragi gledalci, mi bomo zdržali, mi bomo vztrajali, a prosimo za vašo pomoč. Podprite nas! Pridite 31.5., v petek, na protest in 1.6. (na srečanje podpornikov naše medijske hiše op. a.) in tem neizobraženim ali pa ideološko zaslepljenim sodnikom povemo, kje jim je mesto. Temu je potrebno narediti konec,” je bil odločen.

“Na tem mestu pozivam vrhovno sodišče, da sproži disciplinski postopek proti Mojci Kocjančič in pregleda, ali je to zakonito,” je dejal Rant.

Boris pa je zastavil tudi hipotetično nagradno vprašanje: “Koliko hišnih preiskav je bilo, ko so iz našega bančnega sistema izginile milijarde? Koliko hišnih preiskav je bilo, ko so se prodajale slovenske družbe za drobiž, potem pa preprodajale za milijarde? Koliko hišnih preiskav je bilo v zadevi pranja iranskega denarja?” 

Tomašič je prepričan, da gre za evidenten poskus utišanje edinega, ali pa enega redkih opozicijskih medijev. Poskus ustrahovanja in diskreditacije. “Drage gledalke, dragi gledalci, jaz iskreno upam, da boste rekli, dovolj je bilo te policijske države,” je bil jasen. Nato pa je pojasnil, kaj vse je bilo potrebno narediti, preden so se lotili našega medija. Najprej je bilo potrebno odstraniti ministrico Bobnarjevo, odstraniti Lindava, nastaviti Senada Jušića, podkupiti tožilce z nekimi obljubami o novih plačah in nagnati policijo na Novo24TV. “Sram vas bodi, to je nedostojno. Gre za velik dokaz, da gre za avtokratsko vlado.” je dejal.

Voditelja sta se nato podala na pavzo, gledalce pa pozvala, da na elektronski naslov [email protected] pošljejo vsa vprašanja, ki jih zanimajo.

Dokaze proti Telekomu so iskali v Tomašičevi vinski kleti
Kmalu sta bila nazaj v studiu, pripravljena podati prispele odgovore, še pred tem pa je Tomašič izpostavil nekatere absurdnosti iz odredbe za preiskavo. “Nezakonito so vdrli v mojo vinsko klet,” je razkril Tomašič. Tega sicer ne skrbi, da bi na telefonu našli karkoli nezakonitega, bodo pa informacije s telefona skoraj zagotovo pronicale v “neodvisne” medije blizu oblasti.

“Upam si trditi, pa naj me toži kdor upa, da gre za klasičen politični napad na opozicijski medij. Burkina Faso je v primerjavi s Slovenijo demokratična republika. Odkar imamo na oblasti Roberta Goloba in njegove “potrčke” se poskuša preganjati svoboda govorjenje besede. To, kar se je danes zgodilo Nova24TV, je kaplja čez rob. V tujini so že seznanjeni s tem, kar se dogaja. Gre za zlorabo pravosodnega sistema, gre za zlorabo policije, gre za direktno grožnjo in napad na svobodo govora,” je začel Tomašič.

Odgovori na vaša vprašanja 
Gledalka Nada je Borisa vprašala, ali menimo, da za to preiskovalno akcijo stojijo podporniki Platforme Sodelovanja.

“Mislim, da ne. Za tem stoji Robert Golob, pa ne on osebno, da ne bo narobe razumljeno, ampak njegovi podrepniki, ki želijo na vsak način utišati Novo24TV,” je odgovoril Tomašič. “Na nek način sem hvaležen, da se je to zgodilo, saj se je pokazala narava te fašistične oblasti,” je izrazil.

“Pozivam Novo Slovenijo, ki obvladuje Komisijo za nadzor tajnih služb – Janez Žakelj, javno vas pozivam, če ne boste ukrepali ta trenutek in šli v nadzor… ne bom javno izrekel besede, kaj si mislim o vas… boste sramota za slovensko demokracijo,” je povedal voditelj “Kdo vam laže”.

Tomašič je ob tem napovedal sprožitev večje število kazenskih ovadb.

Gledalec Branko je pohvalil delovanje našega medija, še posebej oddaje “Kdo vam laže”. Voditelja je vprašal, kdaj se bomo Slovenci “zares osamosvojili”? “Tovrstna pisma podpore nam dajejo energijo. Mi vemo, zakaj smo tukaj in ne bodo odnehali. To vam lahko zagotovim,” je povedal in dodal, da bo v Sloveniji bolje šele po naslednjih državnozborskih volitvah. “Če še enkrat dobijo mandat, jaz več ne bom sedel pred to kamero, ker bom nekje vklenjen,” je napovedal.

Gledalec Jurij je povedal, da Novi24TV redno nakazuje 20 evrov, sedaj pa bo nakazal še dodatnih 10 evrov. “V teh težkih trenutkih vsak prispevek pomeni ogromno. Res imamo najboljše gledalce, najboljše podpornike na svetu,” je se je odzval Boris.

Gledalec Drago je pozval k uporu proti oblasti. “Uprimo se, ampak tokrat zares,” je njegove besede ponovil Tomašič. Obenem je pozval na vseslovenski protest, ki bo potekal ta petek, kot tudi na srečanje podpornikov Nova24TV v Snoviku, ki bo potekalo to soboto v Snoviku. Predvsem pa je gledalce pozval, naj se udeležijo volitev evropskih volitev 9. junija. “Pojdite volit, volite demokrate,” je pozval.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine