17 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Veseli december: Prvi mesec brez smrtnih žrtev v prometu v zgodovini Slovenije!

“S tako odgovorno udeležbo v prometu smo korak bližje do Vizije nič. Nič smrtnih žrtev in poškodovanih na cestah,” je sporočila Javna agencija RS za varnost prometa. December 2020 je bil namreč prvi mesec brez smrtnih žrtev v prometu. Agencija za varnost prometa se zahvaljuje vsem, ki so z ozaveščanjem pripomogli k izboljšanju stanja na področju vožnje pod vplivom alkohola, reševalcem, zdravnikom, policistom in gasilcem, pa tudi vsem voznicam in voznikom.

Javna agencija za varnost prometa je sporočila, da je bil december 2020 prvi mesec brez smrtnih žrtev v prometu, in sicer v celotni zgodovini Slovenije. Decembra 2019 je bilo smrtnih žrtev v prometu devet, leta 2018 pa šest. V lanskem letu je sicer življenje v prometnih nesrečah izgubilo 80 ljudi, kar je najmanj do zdaj. Spodbudni so tudi podatki glede posledic zaradi povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola, saj od 19. oktobra 2020 do vključno 27. decembra 2020 niso zabeležili smrtnih žrtev zaradi alkoholiziranih povzročiteljev.

Agencija za varnost prometa je prvega decembra začela s kampanjo “Varujmo življenja, vozimo trezni!” z univerzitetnima kliničnima centroma iz Ljubljane in Maribora, Zdravstvenim domom Maribor – Centrom za nujno medicinsko pomoč in reševalne prevoze, Policijo, Zavodom Reševalni pas in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Kampanja je imela izjemen doseg, saj je še pred iztekom dosegla več več kot 300 tisoč ljudi, v času izvajanja kampanje pa slovenske ceste niso terjale smrtnih žrtev. Tudi sicer je v času od razglasitve druge epidemije, 19. oktobra 2020 do vključno 23. decembra 2020 število prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani povzročitelji, upadlo za polovico v primerjavi z lanskim enakim obdobjem. Takih prometnih nesreč je bilo letos 158, lani v enakem obdobju pa kar  319.

Portal Siol.net je zapisal, da so nekateri bralci opozorili na prometno nesrečo, ki naj bi 24. decembra smrtno žrtev, a so na agenciji pojasnili, da po podatkih policije ni šlo za prometno nesrečo, vendar zaradi varstva osebnih podatkov razlogov za nesrečo ne morejo navesti. Lani so slovenske ceste terjale 80 smrtnih žrtev, v letu 2019 pa 102 smrtni žrtvi, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Sara Bertoncelj/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine