11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Vendarle razbili nevarno skupino organiziranega kriminala v Evropi

Policije več evropskih držav so v skupni operaciji minuli teden razbile nevarno skupino mednarodnega organiziranega kriminala v Evropi, ki je sodelovala v obsežni trgovini z mamili in cigaretami, umorih in pranju denarja. V zadnjih dveh letih je zaslužila 680 milijonov evrov. Prijeli so 22 ljudi, je danes sporočil evropski policijski urad Europol.

 

V operaciji z imenom Ledolomilec (Icebreaker) so prijeli 22 članov kriminalne združbe – v Španiji njenega vodjo, 48-letnega Litovca, ostale pa na Poljskem, v Litvi, Španiji in Veliki Britaniji.

“Zelo profesionalna in nevarna” skupina je samo zadnji dve leti z omenjenimi nezakonitimi dejavnostmi zaslužila okoli 680 milijonov evrov, so sporočili iz Europola.

Okoli 450 policistov je v omenjenih državah 15. in 16. maja v koordinirani akciji vdrlo v 40 stanovanjskih objektov in zaseglo osem milijonov evrov gotovine, diamante, zlate palice, nakit in luksuzna vozila.

Skupina je največ zaslužila s trgovino z mamili in cigaretami v Veliko Britanijo, nato pa je nezakonito pridobljeni denar tihotapila na Poljsko, kjer ga je prala v menjalnicah in vlagala v nepremičnine v Španiji in drugih državah.

Europol je še sporočil, da je bila to ena največjih tajnih policijskih operacij v zadnjem času proti kaki skupini organiziranega kriminala v Evropi. Skupina je uporabljala “posebna zakodirana komunikacijska sredstva” in tehnike za izogibanje prijetju, so še dodali.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine