17.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Večina voznikov se zime sploh ne boji

Škofjeloški policisti so z lokalnim vulkanizerjem danes izvedli nekajurno preverjanje pripravljenosti vozil in pnevmatik na zimske razmere. Snega sicer še ni, vendar že prihaja do večjih temperaturnih sprememb, občutnega nižanja temperature in slabšanja oprijema pnevmatike s podlago. Večina voznikov in vozil vsaj po današnji akciji na to še ni pripravljenih.

 

Ne glede na to, da še ne sneži, se s kombinacijo nizkih temperatur, megle ter mokre ceste tako vsak dan bolj in še pred 15. novembrom približujemo pravim zimskim razmeram. Zato je že čas, ko vozniki letne pnevmatike lahko zamenjajo z zimskimi. Zimske pnevmatike imajo v trenutno aktualnih razmerah bistveno boljši oprijem s cesto, boljša pa je tudi odzivnost vozila in same pnevmatike ter krajša zavorna pot, ki je v kombinaciji s hitrostjo ena od najbolj pomembnih dejavnikov v prometu. Glede na to, da je edini stik vozila s podlago ravno pnevmatika, je zato zelo pomembno, da je prava in zaradi varnosti naj tudi bo prava.

Skozi preventivni pregled se je danes zapeljalo okoli 40 vozil:

   –     Večina vozil še ni pripravljenih na zimo.

   –     Samo približno ena desetina preverjenih vozil je imela nameščene zimske pnevmatike.

   –     Večina tistih, ki so imeli na vozilih zimske pnevmatike, se z njimi vozijo celo leto.

   –     Ugotovljeni so bili posamezni primeri izrabljenih pnevmatik, v enem primeru je šlo celo za zimske pnevmatike.

   –     Najstarejša pnevmatika je bila stara 8 let.

   –     Na vseh vozilih so bile pnevmatike pravilno nameščene.

Priporočila:

   –     Kdor preko celega leta uporablja iste pnevmatike, je dobro, da sprednje zamenja z zadnjimi po vsakih 7.000 prevoženih km ali na pol leta.

   –     Vsak mesec naj se pregleduje tlak v pnevmatiki – podatek je običajno na stebričku vrat ali pokrovčku rezervoarja.

   –     Pnevmatiko je po približno petih letih potrebno pregledati zaradi nastanka morebitnih razpok in samoobrabe. To naj preveri strokovnjak.

   –     Pnevmatika naj ima več kot minimalno zahtevano globino profila.

Vsaka zimska pnevmatika mora imeti najmanj 3 mm globine profila (letna 1,6mm), vse štiri morajo biti enake velikosti, vrste in zgradbe, na isti osi pa tudi iste nosilnosti, kategorije hitrosti ter istega proizvajalca in dezena (vzorec tekalne površine). Priporočljivo je, da zimske pnevmatike niso starejše od štirih let. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona zimske pnevmatike vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os, vozila nad 3.500 kg pa morajo imeti zimske pnevmatike najmanj na pogonskih kolesih, v opremi pa tudi lopato. Uporabo letnih pnevmatik pozimi in v zimskih razmerah policija odsvetuje.

»Voznike prosimo, naj vozila pravočasno pripravijo na zimo in naj ne čakajo na prvi sneg, ker obstaja možnost, da jih vreme preseneti. Hkrati pa jih pozivamo, naj svojo vožnjo prilagodijo konkretnim in spolzkim jesenskim razmeram,« so sporočili iz policije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine