14.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Večina prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, neupoštevanja prednosti in alkoholiziranosti

Večina prometnih nesreč v zadnjem obdobju, ko je na cesti manj prometa, se pripeti zaradi neprilagojene hitrosti in neupoštevanja pravil prednosti v povezavi z vožnjo pod vplivom alkohola, ugotavljajo na Policijski upravi Ljubljana. Prav tako policisti v teh dneh obravnavajo več požarov in nedovoljenega kurjenja v naravi.

Policisti ljubljanske policijske uprave so bili med drugim v soboto okoli 23. ure obveščeni o nesreči na območju Mengša, ki jo je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo povzročil voznik osebnega vozila. Trčil je v ograjo ob objektu.

V nesreči se ni nihče poškodoval, so pa policisti v postopku ugotovili, da je voznik vozil pod vplivom alkohola. Alkotest je pokazal rezultat 0,73 miligrama alkohol na liter izdihanega zraka. Začasno so mu odvzeli vozniško dovoljenje, zoper njega pa bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče. Ker je na kraju žalil tudi lastnike objekta, so mu izdali še plačilni nalog.

Poleg tega bodo policisti podali predlog za uvedbo postopka na zdravstveni inšpektorat, ker so bile v vozilu še druge osebe, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, kjer tudi pri drugih prometnih nesrečah ugotavljajo, da stopnja alkoholiziranosti pri povzročiteljih prometnih nesreč ostaja visoka.

V prihajajočih lepih pomladnih dneh pa policisti, čeprav to znotraj občine ni prepovedano, odsvetujejo vožnjo z motorjem, saj so v primeru nesreče tudi zdravniške ekipe omejene. Če se motoristi vseeno odločijo za vožnjo, policisti pozivajo k previdnosti in zaščitnemu ravnanju.

Ob tem opozarjajo, da se morajo vsi udeleženci v prometu zavedati, da cesta ni poligon in da se morajo kljub redkejšemu prometu udeleženci v cestnem prometu ravnati po prometnih predpisih. Ob tem opozarjajo, da kljub povečanju izvajanja drugih nalog urejanje in nadzor cestnega prometa ostajata med prioritetami dela policistov.

Na ljubljanski policijski upravi so danes opozorili tudi, da so v zadnjih dneh, kljub razglašeni veliki požarni ogroženosti naravnega okolja, obravnavali več požarov in nedovoljenega kurjenja v naravnem okolju. V večini primerov je bilo ugotovljeno, da je do požarov prišlo pri sežiganju vejevja in drugega materiala pri različnih spomladanskih opravilih, posledično pa je to pomenilo uporabo interventnih služb, predvsem gasilcev in policistov.

Policisti ponovno pozivajo vse, da so pazljivi pri opravilih v naravi, da ne dodatno obremenjujejo gasilcev in policistov v času, ko so v stanju pripravljenosti za potrebe morebitne pomoči ob širjenju epidemije.

Tudi danes je bilo po podatkih centra za obveščanje več požarov po državi. Med drugim so v naselju Hudeje v Občina Trebnje gasilci pogasili požar podrastja na površini okoli 2500 kvadratnih metrov. V Pavlovcih v Občini Ormož je gorela suha trava ob železniški progi, ob reki Ižica v Ljubljani pa so goreli trava in veje na površini okoli 700 kvadratnih metrov površine. Gasilci so požar pogasili.

Zadnje novice

Sorodne vsebine