18.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

Več primerov goljufij na področju trga rabljenih vozil: policija svetuje previdnost

Piše: C. R.

Policisti  PU  Novo  mesto so letos na območju Bele krajine in Novega mesta obravnavali  več  primerov goljufij pri prodaji rabljenih vozil po spletu. Prevaranti so se s prodajalci rabljenih vozil po opravljeni preizkusni vožnji dogovorili za nakup vozila in jim v ta namen izročili aro v višini okoli pet odstotkov. Prodajalca  so z različnimi izgovori prepričali, da bodo celotni znesek kupnine poravnali po prepisu vozila in jim izročili gotovino ali znesek nakazali na transakcijski račun.

Po sklenitvi kupoprodajne pogodbe in urejenem prepisu vozila pa preostalega zneska kupnine niso  poravnali ali nakazali na prodajalčev transakcijski račun. Lažno so zatrjevali, da so celotni znesek kupnine prodajalcu že izročili pred opravljenim prepisom. Policisti so v vseh primerih zbrali obvestila in nadaljujejo s preiskavami in ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja goljufije.

»Občanom svetujemo, naj bodo pri prodaji previdni. Avtomobil naj predajo kupcu šele po prejemu  celotne kupnine in ureditvijo prepisa lastništva. Svetujemo, da v pogodbo vključijo tudi podatke o stanju vozila ali pripis ‘videno –kupljeno’, saj smo v preteklosti obravnavali tudi primere, ko so prevaranti dan ali dva po nakupu vozila od prodajalca zahtevali, da jim vrne del kupnine, ker naj  bi na  avtomobilu prišlo do večje okvare. Prodajalcem, ki so zavrnili vračilo denarja, so grozili in jih izsiljevali,« svetujejo na PU Novo mesto in dodajajo: »V primeru, da pride do oškodovanja in nekdo postane žrtev goljufov, pa naj o tem takoj obvesti policiste na številko 113 ali se zglasi na najbližji policijski postaji.«

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine