18.4 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Varnost cestnega prometa na severno primorskih cestah je bila v letu 2022 bistveno boljša, žal pa so ceste tudi v preteklem letu zahtevale eno smrtno žrtev

 

Piše: C. R., PU Nova Gorica

V letu 2022 je bilo na cestah Policijske uprave Nova Gorica skupaj obravnavanih 843 prometnih nesreč, kar sicer predstavlja statistični porast v primerjavi z leti 2021 – 723 in 2020 – 784. Kljub temu pa so bile posledice nesreč primerljive s preteklimi leti, glede smrtnih prometnih nesreč pa celo izrazito v pozitivnem trendu.

57 udeleženih v nesrečah je bilo hudo telesno poškodovanih (2021 – 59, 2020 – 38), lahko telesno poškodovanih pa je bilo bistveno več udeležencev nesreč kot v preteklih dveh letih – 284 (2021 – 221, 2020 – 219). Ponovno je statistično v porastu podatek o udeležbi tujcev v prometnih nesrečah, kar sovpada tudi s splošnim lanskim porastom turističnega obiska, torej tudi motoriziranih turistov. Tako so policisti v prometnih nesrečah lani obravnavali 269 tujih državljanov (2021 – 182, 2020 – 198).

Izstopajoč pa je podatek, da so severno primorske ceste zahtevale eno smrtno žrtev. Žal je lani umrl voznik motornega kolesa na »soški cesti«, za katerega je bilo usodno nepravilno prehitevanje nasproti vozečega voznika avtomobila. V primerjalnem letu 2021 je bilo evidentiranih 9 smrtnih žrtev, statistično bolj primerljivo je bilo leto 2020, ko so bile evidentirane 3 smrtne žrtve. Vendar pa je leto 2020 veljalo kot t.i. »covidno« leto, kjer
so na varnost v cestnem prometu v bolj pozitivni smeri vplivale tudi takratne okoliščine, med ostalim omejitve obratovalnih časov gostinskih lokalov, prireditev, tudi dalj časa trajajoče omejitve potovanj na državni meji in s tem manj turističnega motoriziranega tranzita, kakor tudi omejitve potovanj med regijami in občinami znotraj države.

Kljub zgoraj navedenemu aktualnemu pozitivnemu trendu, je potrebno izpostaviti določene podatke, ki še zmeraj kažejo na neodgovorno ravnanje večjega števila voznikov v cestnem prometu. Policisti so od skupaj obravnavanih 707 povzročiteljev prometnih nesreč, kar 70 povzročiteljev obravnavali tudi zaradi vožnje pod vplivom alkohola (2021 – 86, 2020 – 72),
povprečna stopnja alkoholiziranosti pa je za navedeno kategorijo kršiteljev znašala kar 1,58 g/kg. Sicer pa so policisti v lanskem letu odredili 10.731 alkotestov, pozitivnih in iz prometa izločenih je bilo 705 voznikov, 30 voznikov je zavrnilo strokovni pregled. Policisti so zoper voznike zaradi suma vožnje pod vplivom mamil odredili strokovni pregled 166 voznikom, 119 voznikov pa je strokovni pregled odklonilo, pozitivnih je bilo 17 strokovnih pregledov. Zaradi storitve hujših prekrškov v cestnem prometu so policisti zasegli 142 motornih vozil. Zaradi različnih kršitev t.i. prometne zakonodaje so policisti PU Nova Gorica v letu 2022 zoper 8.047 kršiteljev ukrepali represivno, 5.927 kršiteljev pa so opozorili.

Prav je, tako izpostavljajo na PU Nova Gorica, da so pozitivni rezultati poleg, v nekaterih primerih tudi pozitivnih okoliščin in naključij v nesrečah, rezultat načrtnega dela vseh, ki lahko na takšen ali drugačen način vplivajo na varnost cestnega prometa. Gre za dolgoletna prizadevanja Policije, lokalnih skupnosti oz. medobčinskih redarstev, z različnimi oblikami nadzora v cestnem prometu. Gre za številne preventivne akcije in osveščanja mladih voznikov v sodelovanju Agencije za varnost prometa, občinskih Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, osnovnih in srednjih šol in Policije, torej na tem področju tudi pozitivna vloga medijev. Ne pozabimo tudi na nujne interventne aktivnosti medicinskih in gasilskih ekip, ki pogosto rešujejo življenja, nenazadnje tudi pozitivnega vpliva številnih modernizacij cestnih odsekov s strani pristojnih institucij.

Vendar pa ob aktualnem ocenjevanju pozitivnih trendo nikakor ne gre izključiti opozorila, da je dogajanje v cestnem prometu zelo dinamično in zaradi različnih vplivov se lahko trendi zelo hitro obrnejo tudi v negativno smer. “Torej je odgovornost na vseh zgoraj navedenih deležnikih, da z intenzivnimi aktivnostmi v smeri zagotavljanja visokega nivoja
varnosti v cestnem prometu nadaljujemo še naprej. Kljub vsemu pa največji delež in s tem tudi možnost za še boljše rezultate predstavlja predvsem odgovorno ravnanje posameznika v cestnem prometu,” opozarja Evgen Govekar, direktor PU Nova Gorica.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine