22.4 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

V zadnjih treh vikendih vsakič nesreče kolesarjev na Gorenjskem

Gorenjski policisti opozarjajo, da je bilo letos že več kot 20 nesreč z udeležbo kolesarjev, pri čemer so jih povzročali kolesarji sami in vozniki v odnosu do kolesarjev. Oboji se kot povzročitelji pojavljajo v približno polovici nesreč. Največ nesreč je bilo na območju Kranja z okolico.

Kolesarji so bili letos pogosto žrtve voznikov zaradi odvzemov prednosti, v nesrečah na podlagi lastne krivde pa se kot razloga pretežno pojavljata neprilagojena hitrost ter nepravilna stran in smer vožnje, v posameznih primerih pa tudi alkohol, varnostna razdalja in prehitevanja.

V enem primeru letos je bila pri kolesarju ugotovljena celo vrednost 1,55 mg/l alkohola. Gre za nesrečo iz sredine prejšnjega tedna na Škofjeloški cesti v Kranju, kjer je kolesar zaradi nore opitosti izgubil nadzor nad kolesom in padel ter se lažje poškodoval po trčenju v robnik. Še en podoben primer so policisti pred štirinajstimi dnevi obravnavali na Jesenicah, kjer je preizkus alkoholiziranosti pri kolesarju po nesreči pokazal rezultat 0,80 mg/l alkohola.

Policisti so v obravnavanih nesreč letos obravnavali tudi primere, ko je kolesarka v Lahovčah padla, ker se jih je med kolo zataknil dežnik; na Trati se kolesar ni ustavil pred zapornicami, ki so naznanjali prihod vlaka in jih je poškodoval; v Seničnem je kolesar padel med dohitevanjem vozil pred seboj, na območju Brezij pri Tržiču pa med prehitevanjem motorista. Na območju Kranjske Gore so bili kolesarji v nesrečah udeleženi na kolesarski stezi, razlog za padce pa je bil v preteklih letih največkrat povezan s hitrostjo.

V odnosu do kolesarjev so bile letos nevarna tudi nekatera dejanja voznikov. Poleg izsiljevanj prednosti predvsem hitrost, stran in smer vožnje ter prehitevanja. Na Srednji Beli so policisti sredi aprila obravnavali nesrečo kolesarke, ki je padla med izogibanjem nasproti vozečemu osebnemu avtomobilu, v Žireh je prejšnji teden neznani voznik med prehitevanjem po krmilu oplazil kolesarko, v Begunjah na Gorenjskem pa je voznik med spremembo smeri vožnje zapeljal pred kolesarko in povzročil nesrečo. Udeleženci so se v nesrečah telesno poškodovali.

V letošnjem letu v samo dveh primerih kolesarji v nesrečah niso utrpeli telesnih poškodb, kar jih uvršča med najbolj ogrožene prometne udeležence in je zato nujno, da poskrbijo za svojo varnost. Policisti zato pozivajo kolesarje, da naj bodo odgovorni in upoštevajajo prometna pravila ter svoje sposobnosti. Tako naj se izogibajo vožnje ponoči in na cestah, kjer ni kolesarskih stez kot na cestah, kjer se razvijajo večje hitrosti. Kolo naj bo tehnično brezhibno, pri čemer naj ima belo svetilko spredaj in rdečo zadaj; priporočajo tudi uporabo zaščitne čelade.

Gorenjski policisti tudi opozarjajo, da se nekateri kolesarji sami odgovorni za povzročitev potencialno nevarne situacije. Kot primer neodgovornega ravnanja navajajo kolesarko, ki je v rokah med vožnjo kolesa držala psa, pred seboj pa na javni cesti »nadzirala« še otroka brez kolesarske čelade, kar je razvidno iz fotografije.

Prav tako policisti opozarjajo voznike, da kolesarjem omogočijo varno udeležbo v prometu in jih ne spreglejte.

Zadnje novice

Sorodne vsebine