16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

V zadevi Gratel sklepne besede in morda tudi izrek sodbe Jankoviću – bo slednji končno odgovarjal za svoje rabote?

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se bo po napovedih danes končalo sojenje ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki je v zadevi Gratel obtožen kaznivega dejanja prejemanja podkupnine. Po besedah sodnice Vladislave Lunder bosta s sklepnimi besedami najprej nastopila tožilka Blanka Žgajner in odvetnik Janez Koščak, morda bo že danes znana tudi sodba.

 

Sojenje se je začelo novembra lani, doslej pa je sodišče predelalo že vsa predlagana dokazna gradiva. V ospredje sojenja je sicer postavljena domnevno sporna donacija gradbenega podjetja Gratel Ljubljanskemu gradu.

Gratel, ki je pred več kot desetimi letu v Ljubljani za telekomunikacijsko družbo T2 gradil optično omrežje, je Ljubljanskemu gradu plačal 500.000 evrov donacije zaradi škode, ki naj bi jo občini povzročil z gradnjo. Tožilka Blanka Žgajnar pa je prepričana, da je šlo za podkupnino, da je družba lahko nadaljevala z delom, potem ko jim je občina preklicala dovoljenje za delo.

Ljubljanski župan je vse očitke zanikal in v svojem zagovoru ocenil, da je tožilka pregon zoper njega sprožila, ker ga ne mara. V svoj zagovor je še izpostavil, da je bila odškodnina oz. donacija Mestni občini Ljubljana nižja od tiste, ki jo je Gratel plačal na primer Mestni občini Kranj za enaka dela polaganja optike, in da so do dogovora o odškodnini prišli v pogajanjih.

To sicer ni prvo sojenje Jankoviću. Ljubljansko višje sodišče je namreč aprila 2017 Jankovića pravnomočno oprostilo obtožb o zlorabi položaja v zadevi Niš, ko je bil še predsednik uprave družbe Mercator. Poleg tega je konec lanskega leta na ljubljanskem okrožnem sodišču steklo tudi sojenje v zadevi Stožice, ki se bo po napovedih nadaljevalo v drugi polovici leta.

Mimogrede, tožilka Žgajnarjeva je sicer udeležena tudi v sodnem procesu proti Milku Noviču, zato je mogoče za Jankovića pričakovati oprostilno sodbo…

Zadnje novice

Sorodne vsebine