16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

V zadevi Gratel predobravnavni narok za Jankovića

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je za danes sklican predobravnavni narok za ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je v zadevi Gratel obtožen kaznivega dejanja jemanja podkupnine, ki naj bi jo pridobil za mestno občino. Prihodnji teden pa ga po napovedih na okrožnem sodišču čaka še predobravnavni narok v zadevi Stožice.

 

V ospredju tožilskih očitkov se je znašlo pol milijona evrov, ki jih je ljubljanska občina dobila od gradbene družbe Gratel. Janković naj bi marca 2007 od Gratela zahteval 500.000 evrov, v zameno pa naj bi podjetju znova dovolil prekop javnih površin pri gradnji kabelskega omrežja, kar mu je z odpravo prej izdanega dovoljenja prepovedal kmalu po izvolitvi.

Gratel je nato ljubljanski občini v dveh obrokih nakazal 250.000 evrov kot donacijo za obnovo Ljubljanskega gradu in dela nadaljeval skladno z novoizdanim dovoljenjem.

Tožilske očitke je Janković zavrnil že ob hišnih preiskavah februarja 2014, saj zanika, da je zahteval donacijo, temveč je po njegovih zagotovilih šlo za odpravo škode, ki da jo je imela občina zaradi ravnanja Gratela.

Ta naj bi namreč kršil pogodbo, zaradi česar je občina z njim sklenila dogovor o plačilu škode, ki jo je naredil, ker je pri prekopu kabelske kanalizacije ponekod razširil kanal in vanj položil več cevi, kot bi jih smel.

Obtožnica v tej zadevi je postala pravnomočna februarja letos. Janković je obtožbi ugovarjal, a je zunajrazpravni senat njegov ugovor v celoti zavrnil. “Obtožnica je nesmiselna, saj mi v njej očitajo, da sem kot župan pridobil korist za mestno občino, kar je navsezadnje tudi naloga župana,” je komentiral Janković.

Zadnje novice

Sorodne vsebine