6.4 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

V soboto zvečer policijski nadzor nad pijanimi vozniki

Med 10. in 16. decembrom 2018, na območju Republike Slovenije potekajo poostrene aktivnosti za zmanjšanje problematike, povezane s psihofizičnim stanjem voznikov, in evropsko usklajen nadzor cestnega prometa poimenovan »ALCOHOL & DRUGS«.

Pri izvajanju teh aktivnosti tudi na območju Policijske uprave Maribor posebno pozornost namenjajo nadzoru nad psihofizičnim stanjem voznikov.

V sklopu teh aktivnosti bodo policisti, v soboto, 15. decembra 2018, od 22. ure, do 5. ure naslednjega dne, izvedli poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, po metodologiji »PROMIL«.

Vožnja pod vplivoma alkohola še vedno predstavlja ključni sekundarni dejavnik prometnih nesreč. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč se je na območju Policijske uprave Maribor v letu 2018 nekoliko zmanjšal v primerjavi s preteklim letom in je znašal 8,7 % (lani 9,7 %). Še vedno je delež alkoholiziranih povzročiteljev izrazito visok pri prometnih nesrečah s hujšimi posledicami, saj je pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom znašal 40 % (43,8 %), pri prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami pa 18,8 % (21,5 %).

Najpogosteje so bili povzročitelji pod vplivom alkohola pri prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi nepravilne strani/smeri vožnje in neprilagojene hitrosti. Povprečna stopnja alkoholiziranosti se je v letu 2018 nekoliko povečala in je znašala 1,51 (1,46) g alkohola na kg krvi (promila).

Zadnje novice

Sorodne vsebine