10.6 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

V prometni nesreči udeležen otrok

Ob 15.07 so policisti dobili obvestilo, da je bila pri glasbeni šoli v Postojni prometna nesreča, v kateri je bil poškodovan otrok.

 

Voznik osebnega avtomobila, 62-letni državljan Danske, je vozil po Ljubljanski cesti od Postojne proti Planini. Na prehodu za pešce trčil v 10-letno deklico iz Postojne, ki je cesto pravilno prečkala. Deklica se je pri trčenju lažje poškodovala (udarec v glavo). Vozniku je bila izdana globa.

Pešci še vedno ostajajo ena izmed varnostno najbolj izpostavljenih kategorij prometnih udeležencev. Najpogosteje so žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi ogrožanj pešcev na prehodih za pešce. Zanemariti pa ni mogoče tudi prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev (neosvetljenost in nepravilna hoja izven naselij ter nepravilno prečkanje cest v naseljih). Zlasti starejši udeleženci so pogoste žrtve prometnih nesreč zaradi napak ali kršitev predpisov, ki jih povzročijo sami.

V obdobju od januarja do konca avgusta 2018 je stanje prometne varnost pešcev na območju PU Maribor ugodnejše glede na primerjalno obdobje leta 2017. V prometnih nesrečah je bilo udeleženih 47 (lani 66) pešcev, od katerih je 1 (3) umrl, 6 (10) je bilo hudo telesno poškodovanih in 36 (49) lažje telesno poškodovanih. Glavni vzroki prometnih nesreč z udeležbo pešcev so neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilnosti pešcev, neprilagojena hitrost in nepravilna stran/smer vožnje. Pešci so zaradi lastnih nepravilnosti povzročili 15 % (20 %) prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi.

Varnost pešcev najbolj ogrožena v zgodnjih spomladanskih, jesenskih in zimskih mesecih, ko so pešci v večjem obsegu udeleženi v prometu [med delavniki, v časovnih intervalih, ko je vidljivost slabša in kot je že omenjeno, predvsem v naseljih].

Zato bodo policisti po Sloveniji v zvezi s pešci izvajali preventivne akcije v naslednjih dneh.

Voznikom svetujejo, naj pešcem odstopijo prednost, hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve hitrosti; asfaltna površina je namreč v tem obdobju hladna, ponekod preko dneva vlažna, v nočnih urah pa je lahko poledenela oziroma spolzka; na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, naj vozijo še posebej previdno (pred šolami, v naseljih),  izven naselij vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.

Pešcem pa svetujejo, naj poskrbijo, da bodo v prometu vidni; nosijo naj svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešca (odsevne trakove, kresničke); upoštevajo naj rometne predpise; prečkajo naj  cesto na označenih prehodih za pešce, hodijo naj po pločnikih (če obstajajo) oziroma ob levem robu ceste in poskušajo predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine