13.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

V Novem mestu kriminalisti predstavili kaznivo dejanje »zlorabe prostitucije«

Vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto (SKP PU Novo mesto), France Božičnik, je predstavil aktivnosti novomeških kriminalistov, ki so v sodelovanju s kriminalisti Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave (UKP GPU) ter kriminalisti policijskih uprav Celje in Maribor ta teden zaključili večmesečno kriminalistično preiskavo kaznivih dejanj zlorabe prostitucije po 175. členu Kazenskega zakonika Republike Slovenije.

 

V sredo, 29.8.2018, so prijeli zakonca, oba državljana Slovenije, za katera so s ugotovili, da sta organizirala in vodila prostitucijo z namenom izkoriščanja deklet. 52-letno osumljenko iz območja Maribora in 48-letnega osumljenca iz območja Celja, so ovadili za skupaj dvanajst kaznivih dejanj.

Do sedaj ju policija še ni obravnavala.

Sodelujoča dekleta (v konkretni preiskavi gre za dve državljanki Srbije in državljanko Ukrajine, stare od 20 do 46 let) so bila v svojih matičnih državah brezposelne ali brez zadostnih finančnih sredstev za preživetje.

Osumljenca sta dekleta, ki jih obravnavamo kot oškodovanke oziroma žrtve, nastanila v  različnih stanovanjih in hotelskih sobah  na območju Novega mesta in Celja. Dekleta so v stanovanjih in sobah pogostokrat bivala neprijavljeno. V istih prostorih, ki so služili prostituciji, so pogosto tudi spala in se tam prehranjevala. Po opravljenih procesnih dejanjih policija zoper njih ne bo izvajala nobenih ukrepov, glede njihovega bivanja in zadrževanja v Sloveniji pa veljajo splošna pravila kot za vse ostale tujce.

Prostitucija je bila leta 2003 dekriminalizirana, kaznivo pa je izkoriščanje oziroma zloraba prostitucije, kar so kriminalisti osumljenim tudi očitali v kazenskih ovadbah.

Osumljena sta določala udeleženim dekletom:

– da se je  prostitucija izvajala  praviloma vse dni v tednu od jutra do večera,

– določala cene za seksualne storitve ( 40 do 60 EUR za pol ure, do 100 EUR za celo uro),

– določala,  da so morale dekleta najmanj polovico zneska, ki so ga  za prostitucijo plačale stranke, izročati storilcema,

– jima določala druga imena z vzdevki  in jih tako tudi predstavljala in oglaševala v spletnih oglasnikih,

– organizirala  sta   njihove prevoze in jih v  času izvajanja dejavnosti prostitucije tudi  popolnoma nadzirala,

– osumljenca sta zahtevala od izkoriščanih deklet,  da  plačujejo stroške najema  sobe ali  stanovanja, prav tako sta  zahtevala, da si stroške prevozov krijejo same.

Osumljena sta  tako s svojim ravnanjem zlorabila osebno dostojanstvo izkoriščenih deklet,  saj jima  nista nudila  ustrezne  socialne, delovne, zdravstvene  in druge varnosti  pri  izvajanju dejavnosti niti ne  poštenih in pravičnih delovnih pogojev. Po prvih ugotovitvah konkretne preiskave so omenjena tri dekleta imela v zadnjih štirih mesecih 1.600 obiskov strank, na dan tudi do 20.

Dokazi so se od aprila 2017 zbirali z klasičnimi policijskimi metodami, od marca 2018 pa do prijetja, 29. avgusta 2018, pa tudi z uporabo  prikritih preiskovalnih ukrepov. Opravljenih je bilo osem hišnih preiskav kjer so bili zaseženi različni predmeti povezani z izvrševanjem kaznivih dejanj (mobilni telefoni, SIM kartice, različni rokovniki..). Zasežen je bil tudi denar v količini okoli 4.500 EUR.

V času izvajanja kriminalistične preiskave  sta osumljena pridobila protipravno premoženjsko korist v višini  najmanj 95.000 EUR. Ker nekatere zbrana obvestila in okoliščine kažejo na to, da sta se osumljena s to dejavnostjo ukvarjala že več let (po nekaterih ocenah štirinajst let), bodo kriminalisti protipravno premoženjsko korist ugotavljali s finančno preiskavo. Osumljena sta sicer delovala zelo previdno, tudi s pomočjo posrednikov, kljub brezposelnosti pa živela razkošno in razsipno življenje.

Oba  osumljena so v četrtek, 30.avgusta 2018, privedli na zaslišanje na Okrožno sodišče Novo mesto. Preiskovalni sodnik je po zaslišanju za oba odredil pripor.

Po kazenskem zakoniku je za omenjeno kaznivo dejanje zagrožena kazen zapora od enega do dvanajst let.

Vir: Policijske uprave Novo mesto

Zadnje novice

Sorodne vsebine