1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

V nesreči življenje izgubila potnica na motorju

Piše: C. R.

Radovljiški policisti so včeraj pozno zvečer v običajni kontroli obravnavali voznika, ki je ob ustavitvi brez dovoljenja zapustil svoje vozilo in kraj poskušal zapustiti. Policista sta mu to preprečila in začela postopek v katerem je bil voznik obravnavan zaradi treh vrst kršitev. Po prometu je bil obravnavan, ker pri sebi ni imel dokumentov, iz vozila je izstopil brez dovoljenja, vozil pa je tudi pod vplivom alkohola (0,49 mg/l). Po predpisih o javnem redu in miru je bil obravnavan zaradi nedostojnega vedenja in neupoštevanja ukrepov policistov. Ker pa je policistu v postopku tudi grozil, bodo kriminalisti dejanje obravnavali še kot kaznivo dejanje.

Pomen posebnih svetlobnih in zvočnih znakov: Modra svetilka in kratek zvočni znak s sireno: voznik, za katerim vozi policijsko vozilo, ki daje tak znak, mora postopno zmanjšati hitrost in ustaviti ob robu ali zunaj vozišča. Voznik in potniki ne smejo izstopiti iz oziroma z vozila, dokler jim policist tega ne dovoli.

Še en daljši postopek so že včeraj popoldan izvedi tudi škofjeloški policisti. Obravnavali so voznika z 0,73 mg/l alkohola, ki je z nedostojnim vedenjem in neupoštevanjem ukrepov policistov kršil tudi javni red. Policisti so ga pridržali in proti njemu vodijo prekrškovni postopek.

Gorenjski policisti so letos obravnavali 386 prometnih nesreč. Najbolj pogost vzrok je bil nepravilen premik z vozilom. Sledijo neprilagojena hitrost, nepravilna stran oziroma smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti. Okoli 10% povzročiteljev nesreč je bilo pod vplivom alkohola. Povprečna stopnja pri njih je 1,5 promila. Ugotovljenih je bilo še preko 10.000 kršitev prometnih pravil, zaseženih 66 vozil in odrejenih preko 8.800 preizkusov alkoholiziranosti. 274 udeležencev je bilo pod vplivom alkohola, 43 pa pod vplivom prepovedanih drog ali pa so test na droge odklonili. Pozivamo k upoštevanju prometnih pravil in varnim dejanjem v prometu.

24. 4. okoli 16.30 se je zgodila huda prometna nesreča na cesti med Starim trgom ob Kolpi in Vinico. Policisti PPP Novo mesto so opravili ogled in po prvih ugotovitvah je 60-letni motorist peljal v smeri proti Staremu trgu. Izven naselja Špeharji naj bi pričel prehitevati voznika štirikolesnika v trenutku, ko je ta zavil levo. V nesreči je 56-letna potnica na motorju zaradi hudih poškodb umrla na kraju nesreče, lažje poškodovano 48-letno potnico na štirikolesniku pa so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti vse okoliščine in odgovornost za prometno nesrečo še preiskujejo. Ogleda sta se udeležili tudi preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka.

Sevniški policisti so bili 22. 4. okoli 17. ure obveščeni o prometni nesreči na območju Šmarčne. Opravili so ogled in ugotovili, da je 52-letni voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje po levi strani vozišča izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v bankino. Povzročitelj, ki se v nesreči ni poškodoval je imel v litru izdihanega zraka 0,84 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

V noči na 23. 4. so policisti PP Sevnica zaradi nezanesljive vožnje v Šentjanžu ustavili voznika osebnega avtomobila in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 29-letnemu kršitelju, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,80 miligramov alkohola, so odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola bodo na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola so v noči na 23. 4. preizkus alkoholiziranosti odredili tudi brežiški policisti. Voznik osebnega avtomobila, ki so ga ustavili v Bukošku je preizkus odklonil, zato so mu odvzeli prostost in ga pridržali. O kršitvi so z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Zvečer so v Luciji ustavili 60-letnega voznika osebnega avtomobila, kateremu je odrejen preizkus alkoholiziranosti pokazal rezultat 0,97 mg/l. Odrejeno mu je bilo pridržanje, sledi obdolžilni predlog.

V Luciji so zasegli vozilo 60-letnemu vozniku, ki je dopoldan vozil v času prepovedi vožnje (prepoved izrečena večer pred tem). Sledi mu obdolžilni predlog in plačilni nalog.

Ob 19.30 so bili obveščeni, da po avtocesti vijuga osebni avto. Policisti so 69-letnega voznika iz Ljubljane ustavili na izvozu Divača. Preizkus alkoholiziranosti mu je pokazal rezultat 0,87 mg/l. Odredili so mu pridržanje, sledi obdolžilni predlog.

Ob 2. uri so v Kopru ustavili 38-letnov voznico osebnega avtomobila, kateri je preizkus alkoholiziranosti pokazal rezultat 0,64 mg/l. Sledi obdolžilni predlog.

Ob 3.30 so v Kopru ustavili 49-letnega voznika osebnega avtomobila, kateremu je preizkus alkoholiziranosti pokazal rezultat 0,72 mg/l. Sledi obdolžilni predlog.

Ob 12. uri so v Kortah ustavili 46-letnega voznika neregistriranega mopeda. Voznik nima vozniškega dovoljenja preizkus alkoholiziranosti mu je pokazal 0,75 mg/l. Vozilo so mu zasegli, sledi obdolžilni predlog.

Ob 15.45 so na Šmarski v Kopru ustavili še 48-letnega voznika osebnega avtomobila, kateremu je odrejen preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,75 mg/l. Sledi obdolžilni predlog in izdan plačilni nalog zaradi prekoračitve hitrosti.

Policisti so v soboto, 23. aprila zvečer, na območju Kromberka pri Novi Gorici ustavili in kontrolirali 69–letnega voznika osebnega avtomobila. Slednjemu je bil v nadaljevanju postopka odrejen preizkus alkoholiziranosti in rezultat preizkusa z alkotestom je pokazal, da je bil voznik pod vplivom alkohola (0.66 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje, čaka pa ga še srečanje s sodnikom, saj bo zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Prav tako so policisti Postaje prometne policije Nova Gorica v soboto, 23. aprila okoli 22. ure, na območju naselja Šmartno (Občina Brda) ustavili in kontrolirali 19–letnega voznika osebnega avtomobila, državljana Italije. Tudi njemu je odrejen preizkus alkoholiziranosti pokazal, da je bil pod vplivom alkohola (0,65 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Tudi njemu je bila prepovedana nadaljnja vožnja in bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Včeraj, 24. aprila nekaj po polnoči, so policisti v Tolminu ustavili in kontrolirali 35–letnega voznika osebnega avtomobila. Tudi njemu je bil v nadaljevanju postopka odrejen preizkus alkoholiziranosti in rezultat preizkusa je pokazal, da je bil voznik pod vplivom alkohola (1.08 mg/l alkohola v izdihanem zraku). Hujšemu kršitelju cestnoprometnih predpisov je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje, zoper njega bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Policisti so včeraj, 24. aprila ob polnoči, na območju Kromberka ustavili in kontrolirali 18–letnega voznika neregistriranega kolesa z motorjem znamke Tomos. V nadaljevanju postopka je bilo med drugim ugotovljeno, da je mlajši voznik vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Skladno s prometno zakonodajo je bilo mlajšemu kršitelju vozilo zaseženo, zoper njega bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Včeraj, 24. aprila ob 6.33 uri, je bila Policija obveščena o prometni nesreči na odseku hitre ceste H4 Ajdovščina – Vipava z udeležbo tujega vozila (kombi znamke VW); tri osebe so bile v prometni nezgodi telesno poškodovane. Ugotovljeno je bilo, da je 22–letni voznik kombija, državljan Severne Makedonije, vozil po hitri cesti iz Vipave proti Ajdovščini. Med vožnjo na omenjeni relaciji je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil nadzor nad vozilom in je s kombijem zapeljal desno izven vozišča hitre ceste na utrjeno bankino in nato v obcestni jarek. V vozilu je bilo poleg navedenega voznika še 8 potnikov. V prometni nesreči so bili predvidoma lažje telesno poškodovani trije potniki (stari 49, 53 in 54 let) v vozilu. Poleg prometnih policistov so na kraju nezgode posredovali tudi reševalci NMP ZD Ajdovščina, ki so poškodovane osebe po nudeni oskrbi odpeljali na zdravljenje v splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici. Pomoč policistom in reševalcem so na kraju nudili tudi gasilci GRC Ajdovščina. Zaradi odgovornosti za storitev prekrška Zakona o pravilih cestnega prometa in Zakona o motornih vozilih je bila 22-letnemu povzročitelju izrečena globa z izdajo plačilnega naloga.

Policisti PP Bovec so v soboto, 23. aprila ob 7.35 uri, obravnavali prometno nesrečo na območju Kobarida, kjer sta trčili dve osebni vozili. Ugotovljeno je bilo, da je 45–letna voznica osebnega avtomobila pripeljala po Mučeniški ulici iz Kobarida do prednostne ceste Robič – Kobarid. Ko se je voznica vključevala na omenjeno prednostno cesto je izsilila prednost 64–letnemu vozniku avtomobila, ki je v tistem trenutku pravilno pripeljal iz Robiča proti Kobaridu. V prometni nesreči je bila 45-letna voznica predvidoma lažje poškodovana in je bila po nudeni oskrbi odpeljana na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Policistom in reševalcem NMP ZD Tolmin so pomoč na kraju nudili gasilci PGD Kobarid. Povzročiteljici prometne nezgode bo izdan plačilni nalog.

Vir: Policija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine