0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

V Ljubljani spet drzne tatvine, na Obali pa iščejo roparje z audijem. Ste jih videli?

Včeraj  okoli  devete  ure  so  bili policisti obveščeni o tatvini denarja na območju Vodic. Dva neznana storilca sta se pripeljala do stanovanjske hiše, kjer je eden od storilcev govoril z oškodovanko, ji kazal območje, kjer bi polagali kable  in  cevi, ter jo tako oddaljil od hiše. V tem času je drugi storilec vstopil  v  objekt,  ga  preiskal  in iz njega odtujil nakit in gotovino. S kraja  sta  se  nato  odpeljala  z  večjim  belim  vozilom.  Z dejanjem sta provzročila okoli 3300 evrov materialne škode.

Na območju PU Ljubljana se občasno še vedno pojavljajo tatvine, ko storilci žrtve  zamotijo  s  pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit  staro  železo,  da  prihajajo  iz  elektro službe in si ogledujejo teren,  kje  bi  postavili  nove  daljnovode,   da bodo opravljali sanacijo odtokov  itd.)  in  jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več  pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času  pogovora  vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil  žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Policisti  se ob omenjenih prijavah srečujejo s težavo, da oškodovanci šele čez  čas  (več ur) ugotovijo, da so bili okradeni. Prav tako niso niti tako pozorni  na  opis  oseb,  saj  z  žrtvijo  vzpostavijo  nek prijazen odnos, vzpostavijo  zaupanje.  Oškodovanci  pa  v  večini primerov že “pospravijo”
prostor,  kjer  so  delovali  storilci  in s tem spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi.

Občanom  tako svetujejo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves  čas  pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno  naj zaklenejo  hišo,  ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. V kolikor se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce del ipd., svetujemo da vedno  zahtevajo  na  vpogled  identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog ipd.  Ob  tem  pa  naj  bodo  tudi  pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti)  ter  vozilo  s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

Na območju Grosuplja je bilo vlomljeno v stanovanjsko hišo od koder je bila odtujena gotovina. Materialna škoda znaša 1000 evrov. V Kopru je nekdo preko noči ukradel kolo z motorjem Piaggio, tip Zip 25 4t, registrskih številk KP1K-5H, črne barve. Med  17.  6.  in  1.  7.  je  na Otočcu nekdo vlomil v brunarico in odtujil električno ročno orodje. Neznani storilec je  včeraj, med 10.30 in 14.15 uro, na vzvod vlomil vhodna vrata stanovanja na Ulici kneza Koclja v Mariboru. Stanovanje je preiskal in iz njega odtujil gotovino in zlatnino. Materialna škoda znaša okoli 3000 evrov.

Policijska uprava Koper pa obravnava kaznivo dejanje ropa, katerega je več storilcev izvršilo dne 1. 7. 2019 v poznem dopoldanskem času v prostorih hotela in resorta ADRIA v Ankaranu in pri katerem so oboroženi storilci ukradli denar v znesku velike vrednosti. V tej zvezi Policijska uprava Koper zbira obvestila in dokaze glede osebnega avtomobila znamke AUDI A6 ALLROAD, karavanske izvedbe, sivkaste barve, tujih ali domačih reg. oznak, ki bi lahko bil povezan s samim kaznivim dejanjem. »Javnost naprošamo, da nas v primeru kakršnihkoli koristnih podatkov, ki se nanašajo na morebitna opaženja takšnega vozila, katerega fotografijo prilagamo in več oseb v dneh pred ali na dan ropa na območju slovenske obale in okolice, obvestijo v čim krajšem času. Koristne podatke se lahko posreduje s klicem na interventno tel. št. Policije 113, na najbližji policijski postaji ali anonimno s klicem na tel. št. 080 1200,« so sporočili s policije.

Tržiški  policisti  so včeraj na podlagi informacije občana  preiskali  včerajšnji  vlom v garažo v Dupljah. Dejanja je osumljen Tržičan,  ki  je pri vlomu odtujil moped in ga tudi že prodal naprej. Moped so policisti našli in zasegli ter ga vrnili pravemu lastniku, osumljenca pa bodo za dejanje kazensko ovadili.

Zadnje novice

Sorodne vsebine