14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

V letu 2019 na cestah na območju PU Koper umrlo 12 oseb, od teh je bil dvakrat vzrok alkohol

V Luciji je padel 76-letni kolesar in se po prvih informacijah lažje poškodoval. Opravljen alkotest je pokazal 0,24 mg/l izdihanega zraka. Sledi mu plačilni nalog (po 45/6-1 ZPrCP).

 

“Tudi kolesarje opozarjamo, naj ne vozijo pod vplivom alkohola. Alkohol v prometu pomeni izzivanje nevarnosti, saj voznik vozi prepočasi ali prehitro, težko obvladuje ali spreminja smer vožnje, ne uporablja smernikov, slabše zaznava dogajanje v prometu, napačno ocenjuje razdalje, voznikove reakcije so počasne ali pa jih sploh ni, pojavi se motnja pri ravnotežju, vidno polje je ožje kot pri treznem vozniku, ki se tudi težko prilagaja hitrim svetlobnim spremembam ipd. To ne velja le za voznike avtomobila, ampak tudi za kolesarje, voznike mopedov in vse ostale udeležence v cestnem prometu.
Meja pitja naj bo zato pri 0,00. Vozite le trezni!” opozarjajo s policije.

Ob 21. uri so policisti v Famljah pri Sežani ustavili 46-letnega državljana Kosova, ki je vozil osebni avto v času prepovedi uporabe tujega vozniškega dovoljenja v Sloveniji. Odredili so mu tudi preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,58 mg/l alkohola. Vozilo so mu zasegli, za prekrške sledi skupni obdolžilni predlog.

Ob 23. uri pa so policisti v Izoli ustavili 64-letnega voznika osebnega avtomobila, ker je v krožišču zapeljal v nasprotno smer. Odrejen preizkus alkoholiziranosti mu je pokazal 1,42 mg/l. Odrejeno mu je bilo pridržanje, sledi obdolžilni predlog.

Alkohol in vožnja pod vplivom alkohola je še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

V letu 2019 je na cestah na območju PU Koper umrlo 12 oseb, od teh je bil dvakrat vzrok alkohol. Na našem območju so policisti odrelili 21 304 preizkusov alkoholiziranosti, od teh je bilo kar 937 pozitivnih, 27 oseb pa je alkotest odklonilo.

Ob 5.06 je v enosmerni ulici (Ulica za gradom v Kopru) obtičalo tovorno vozilo grških registrskih tablic. Vozilo so hitro uspeli odmakniti, policisti pa so 55-letnemu vozniku iz Grčije izdali globo po 98/2 ZPrCP(neupoštevanje prometne signalizacije), ki jo je tudi plačal na kraju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine