32.6 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

V Izoli in Piranu znova v pripravljenosti pred napovedanim plimovanjem, razdelili več kot dva tisoč protipoplavnih vreč!

Nivo morja ob slovenski obali je zaenkrat normalen, pristojni pa so še vedno v pripravljenosti pred visokim plimovanjem, ki je napovedano sredi dopoldneva. Prebivalstvo je bilo o nevarnosti seznanjeno in je na visoko vodo tudi pripravljeno. Tako so denimo samo v piranski občini razdelili več kot 2000 protipoplavnih vreč.

 

V Piranu je trenutno plimovanje nekoliko povišano, vendar ne piha jugo, zato prav hudo ne bi smelo biti, je za STA povedal poveljnik Civilne zaščite Piran Egon Štibilj.

Pristojni so sicer v pripravljenosti, še bolj pa je pomembna samozaščita prebivalcev, je še ocenil Štibilj. Tako so pred za danes napovedanim plimovanjem obveščali domačine, ki so si tudi prinesli protipoplavne vreče s peskom pred vrata svojih hiš. Skupno so razdelili več kot 2000 vreč, danes pa jih bodo pripeljali še tisoč.

Tudi v Izoli so zaenkrat razmere pod nadzorom, nivo morja pa je normalen, je za STA potrdil namestnik poveljnika tamkajšnje civilne zaščite Denis Udovič, ki pričakuje, da bo po 8. oziroma 9. uri vseeno drugače.

Trenutno v Izoli niso še nikogar aktivirali. Čim bodo zaznali, da se voda začenja dvigovati, pa bodo kot v preteklih dneh aktivirali poklicne gasilce Gasilske brigade Koper ter prostovoljne gasilce iz Izole in Kort. Sicer je tudi Udovič ocenil, da so ljudje primerno seznanjeni z napovedanim visokim plimovanjem in so nanj tudi pripravljeni.

Agencija RS za okolje (Arso) je za danes izdala opozorilo pred poplavljanjem morja. Najvišja gladina morja ob plimi bo danes med 8. in 12. uro, ko lahko morje ponovno poplavi v večjem obsegu, predvidoma v višini med 30 in 50 centimetri. Na mareografski postaji Koper višina morja v tem času lahko doseže 350 centimetrov.

Visoko plimovanje morja v noči na sredo je najhuje prizadelo Izolo in Piran, skupno pa so gasilci opravili okoli 60 intervencij. Po podatkih Arsa je bila torkova najvišja zabeležena višina morja na merilni postaji v Kopru s 373 centimetri najvišja od novembra 1969.

Zadnje novice

Sorodne vsebine