22.8 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

V Italiji neurje zahtevalo smrtno žrtev, ujma pustošila tudi v Avstriji in na Hrvaškem

Italijansko prestolnico Rim in njegovo okolico je ponoči zajelo hudo neurje z vetrom in obilnimi padavinami. V mestu Fiumicino v bližini mednarodnega letališča Leonardo da Vinci je umrla 27-letnica. Sunek vetra je prevrnil njen avto, ki je nato padel v kanal, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

 

Neurje je v Fiumicinu povzročilo veliko gmotno škodo. Za nekaj ur so morali zapreti tudi tamkajšnje letališče.

“Je kot po kakšni vojni,” je posledice neurja komentiral župan občine Esterino Montino.

O gmotni škodi in poplavah poročajo tudi iz Rima. Zaradi nekaterih poplavljenih stavb so morali gasilci iz stanovanj evakuirati ljudi. Voda je zalila tudi podzemno železnico, zaradi česar so morali začasno zapreti dve postaji.

STA tudi poroča, da so se neurja razbesnela tudi na avstrijskem Štajerskem in Tirolskem. S Tirolske poročajo o številnih poplavah in zemeljskih plazovih. Na avstrijskem Štajerskem je odkrivalo strehe, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Gasilci so morali na avstrijskem Štajerskem posredovati več kot stokrat. Na strehah številnih hiš je nastala velika gmotna škoda, hkrati jih morajo čim prej popraviti, saj so za danes napovedane nove nevihte.

S Tirolske poročajo tudi o številnih porušenih drevesih.

Neurja po doslej znanih podatkih poleg gmotne škode niso zahtevala morebitnih poškodovanih.

Neurje je danes zajelo tudi Hrvaško. Na otoku Krku so se pojavile tri vodne trombe. Dež in silovit veter sta tudi v Zagrebu, na spletni strani poroča hrvaški Večernji list. Neurje je Istro in Kvarner doseglo že v soboto, za danes pa so za Istro, Kvarner in Primorje izdali rdeče opozorilo.

Oranžno opozorilo zaradi neurja so za danes izdali za območje Karlovca, Splita, Dubrovnika, Gospića, Reke in Knina.

V Pulju so se v soboto zvečer zaradi neurja porušila številna drevesa. Zaradi silovitega vetra so tudi zaprli tamkajšnje letališče.

Slabo vreme naj bi danes zajelo celotno Hrvaško, podobno pa naj bi bilo tudi v ponedeljek, ko na Jadranu pričakujejo neurje. Stabilnejše vreme napovedujejo za sredino prihodnjega tedna.

Tudi v Sloveniji je bila noč nemirna. Gasilci so posredovali v več občinah, kjer so črpali meteorno vodo, odstranjevali podrta drevesa in nudili pomoč občanom zaradi prekinitve z električno energijo. Trikrat so posredovali zaradi udara strel.

Uprava RS za zaščito in reševanje je sporočila, da je zabeležila 33 dogodkov, v njih pa je posredovalo 20 gasilskih enot. Gasilci in komunalne službe so posredovali v občinah Grosuplje, Koper, Piran, Izola, Ankaran, Ptuj, Tolmin, Brežice, Gornja Radgona, Lenart, Krško, Cerkno, Ljubljana in Rače-Fram.

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami. Močnejši nalivi bodo možni predvsem v južni polovici Slovenije, napovedujejo v agenciji za okolje.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine