-1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

V gorski nesreči na Tolminskem huje poškodovani dve planinki

Piše: J.S.

Včeraj,  15. februarja ob 11.46 uri, smo bili s strani Regijskega centra za  obveščanje  obveščeni  o gorski nesreči na markirani planinski poti med Kovačič  planino  proti  točki  Na Gradu, približno 200 metrov pod cesto na pobočju  Kolovrata  (na  1.050 metrih nadmorske višine) na Tolminskem, kjer sta na poledeneli snežni podlagi zdrsnili dve planinki (stari 61 in 60 let) in se huje telesno poškodovali.

Z  ogledom  kraja nesreče in zbiranjem obvestil policista gorske policijske enote  PU Nova Gorica je bilo ugotovljeno, da sta bili poškodovani planinki v skupini šestih planink (stare od 60 do 65 let, vse iz Zgornjega Posočja), ki  so  se včeraj dopoldne odpravile po markirani planinski poti od Kovačič planine  proti točki Na Gradu; gre za 1.115 m visok vrh, ki se nahaja sredi pogorja  Kolovrata,  na  državni  meji  med Slovenijo in Italijo na grebenu
Kolovrata.   Po   ugotovitvah   policistov  pohodnice  niso  bile  ustrezno opremljene  za  hojo  v  zimskih  razmerah, saj niso imele zaščitnih čelad, cepinov  in derez; obute so imele visoke planinske čevlje in so uporabljale pohodne palice.

Okoli 11.35 ure so pohodnice prišle na zaledenelo snežno podlago v gozdu, v strmi  klanec  navzgor  v  levo serpentino. Kmalu zatem je tretji pohodnici (stari 61 let) v koloni šestih oseb zdrsnilo na ledeni snežni podlagi in je posledično  začela  nekontrolirano  drseti  po zaledeneli podlagi po strmem pobočju  navzdol.  Pomagati ji je želela 60-letna planinka, ki je hodila za njo, vendar je tudi ona začela nenadzorovano drseti po zaledenelem pobočju.
Po  50  metrih  drsenja je obe pohodnici zaustavilo podrto drevje, kjer sta obe  zagozdeni  pod drevjem obležali telesno poškodovani. Po prvih podatkih sta  obe  planinki  utrpele  predvidoma  hude  telesne  poškodbe.  Do  obeh poškodovanih  oseb  je  uspelo priti eni od pohodnic (60) z namenom nudenja pomoči,  takoj  po  nezgodi so druge pohodnice na pomoč poklicale pristojno reševalno  službo.  Na kraju so posredovali gorski reševalci GRS Tolmin (13 članov  GRS) in policist PP Tolmin, sicer pripadnik gorske policijske enote PU Nova Gorica, ki so obe poškodovanki na kraju oskrbeli. V nadaljevanju so poškodovanki  prevzeli  člani  dežurne  ekipe GRS z Brnika in ju z vojaškim helikopterjem  odpeljali  na  nadaljnje  zdravljenje v ljubljanski klinični center.  Glede na dosedanja ugotovljena dejstva so tolminski policisti tujo krivdo  izključili  in  bodo o dogodku s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Veliko  ljudi  se odloča za aktivno preživljanje prostega časa v sredogorju in  visokogorju. Planinstvo je med ljudmi nadvse priljubljeno, saj je tesno povezano z rekreacijo, sprostitvijo, uživanjem v naravi, a navsezadnje tudi z  nevarnostjo.  Policisti zato znova pozivamo: preden se odpravite v gore, preverite  razmere  in  upoštevajte  njihovo zahtevnost! Vedno uporabljajte tudi  opremo,  primerno  cilju  in  razmeram.  Vzroki  nesreč so največkrat telesna  in  duševna  nepripravljenost,  pomanjkljiva in neustrezna oprema, neusposobljenost  in  pomanjkanje  znanja  o  gibanju  in  pravilni uporabi opreme,  nepoznavanje  poti ter podcenjevanje trenutnih vremenskih razmer v gorah,  kjer  se srečujeta zima in poletje. Statistika gorskih nesreč kaže, da  sta  zdrs  in  padajoče kamenje že vrsto let na prvih mestih med vzroki nesreč  v  naših  gorah.  Da  bi  se nesrečam izognili, se je treba v gorah držati  osnovnih  pravil.  V  primeru  nesreče,  če  lahko, takoj pokličite številko  za  klice  v  sili 112 oz. interventno številko policije 113 (več nasvetov  za  varno  preživljanja  prostega časa v gorah na spletni strani:
https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/2440-nasveti-za-pohodnike-planince-gornike
.

Vir: PU

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine