16.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

V gore se odpravljajte pravilno opremljeni, opozarjajo policisti in reševalci!

Gorenjski policisti so včeraj obravnavali dva dogodka v gorah. Okoli 18. ure je policijski helikopter z ekipo za reševanje v gorah iz Triglavske severne stene rešil dva madžarska alpinista.

Nepoškodovana je prepeljal v dolino. Zvečer okoli 21. ure pa so policisti in gorski reševalci intervenirali še v klicu na pomoč dveh nizozemskih planincev, ki sta se izgubila pri sestopu s Stola. Policijski helikopter ju je našel okoli 23.30. Nepoškodovana sta bila peš pospremljena v dolino.

Pripravljenost, oprema in čas v gorah igrajo ključno vlogo.

Pripravljenost pomeni, da je nekdo pot sposoben premagati od izhodišča do vrha in nazaj ter, da je opravil ustrezne poizvedbe in ve kam se odpravlja. Brez opreme v gorah nima nihče kaj iskati, prilagojena pa mora biti sami turi in človeku,ki jo uporablja. Vrst opreme je več, med njimi obleka, obutev, zaščitna in tehnična oprema itd., specifična pač glede na vrsto, dolžino in težavnost vzpona ali poti. Kaj kdo za določeno pot potrebujete lahko najbolje svetujejo gorski reševalci, alpinisti, specializirani prodajalci opreme.
Pri vsem šteje tudi čas. Velika razlika je v tem, kdaj je nekdo mislil da bo nekaj prišel in kdaj je dejansko prišel tja. Ta časovna razlika lahko pomeni, da bo planinca lahko prehitela tema in če pride do tega, bo tisti,
ki ne pozna poti in nima ustrezne opreme, v veliki nevarnosti. Upoštevajte to!

Policisti in reševalci opozarjajo še, da je ponekod v gorah sneg, kar bistveno spreminja težavnost ture oziroma jo zelo povečuje. Večja je predvsem nevarnost zdrsov in padcev tudi na položnejših terenih. Situacija pred in po sneženju je prikazana na slikah Triglava. Kdor nima ustrezne opreme in ni vešč gibanja po snegu, naj počaka na suhe razmere.

Zadnje novice

Sorodne vsebine