3.8 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

V Franciji dva nekdanja vohuna obtožili posredovanja občutljivih informacij tuji državi

V Franciji so zaradi sodelovanja in posredovanja informacij tuji državi pridržali dva nekdanja francoska vohuna. Kot je danes dejala francoska obrambna ministrica Florence Parly, bi posredovane informacije lahko ogrozile varnost v državi. Po poročanju francoske tiskovne agencija AFP je incident pretresel obveščevalno službo.

“Dvema francoskima vohunoma in najverjetneje enemu izmed njunih partnerjev grozijo resne obtožbe zaradi domnevnega posredovanja informacij tuji državi. Te se lahko izkažejo za izdajo,” je dejala Parlyjeva in pripomnila, da ni v položaju, da imenuje državo, ki je rekrutirala nekdanja francoska vohuna. Francoski mediji ob tem navajajo, da gre najverjetneje za Kitajsko.

Vohuna so sicer obtožili 22. decembra lani in sta odtlej v priporu. Doslej pa še ni jasno, ali sta pri posredovanju informacij sodelovala. Preiskava njune vpletenosti še poteka, prav tako pa še ni jasno, kako dolgo naj bi nekdanja agenta posredovala občutljive informacije.

“Francija ima partnerje, vendar živimo v nevarnem svetu, kjer se tovrstni incidenti lahko zgodijo,” je še dejala Parlyjeva, ki ni želela razkriti vsebine posredovanih informacij. Po navedbah sodnih virov blizu AFP pa informacije spodkopavajo temeljni interes države in ogrožajo tajnost njene nacionalne obrambe.

Enega izmed agentov naj bi že obtožili napeljevanja k izdaji, tretja oseba, najverjetneje žena vohuna, pa je obtožena prikrivanja dejanj in je trenutno podvržena sodnemu nadzoru.

Izdajalska dejanja dvojnih agentov je kot prva opazila francoska obveščevalna služba DGSE, ki je o tem obvestila obrambno ministrstvo. To je nato sprožilo svojo preiskavo dogajanja.

Novica je odjeknila le nekaj tednov po tem, ko so v ZDA zaradi vohunjenja za Kitajsko obtožili nekdanjega agenta ameriške obveščevalne službe Cia.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine