16.5 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

V civilni iniciativi Piran zaradi zlorabe položaja napovedujejo ovadbo bivšega župana Bossmana

 V Civilni iniciativi Piran opozarjajo, da je bivši župan Peter Bossman po njihovem samovoljno v uradnem listu objavil prostorske odloke in s tem onemogočil izvedbo referenduma o njih. Zato v civilni iniciativi napovedujejo vložitev kazenske ovadbe zoper Bossmana zaradi zlorabe položaja in nevestnega dela.

 

Civilna iniciativa Piran je oktobra začela zbirati podpise v podporo vložitvi zahteve za razpis referendumov o treh občinskih prostorskih načrtih za območja Ob Belokriški, Park Cvetje in Med vrtovi, ki jih je pred tem sprejel občinski svet.

Kot so v civilni iniciativi opozorili na današnji novinarski konferenci, bi moral tedanji piranski župan Bossman izdati akt o zahtevi za zbiranje podpisov, a je namesto tega izdal sklep o zavrnitvi pobude. Upravno sodišče je decembra zadevo vrnilo v vnovično odločanje, tokrat že novemu županu Đeniu Zadkoviću. Pred nekaj dnevi pa so v civilni iniciativi ugotovili, da je Bossman 30. novembra dal vse tri sporne prostorske odloke objaviti v uradnem listu, odloki pa so tako s 1. decembrom postali veljavni ne glede na potekajočo pobudo za referendum.

Odvetnik Marko Zorman je ob tem opozoril na “škandalozno postopanje” občine ter spomnil, da so v civilni iniciativi za referendume o omenjenih prostorskih načrtih zbrali skupaj več kot 1300 podpisov občanov, a jih je bivši župan zavrnil predvsem iz formalnih razlogov.

Bossman je s tem, kot je ocenil Zorman, “grobo kršil politične pravice” in z zlorabo oblasti “izigral referendumsko pobudo”.

Zdaj že bivši župan je po mnenju civilne iniciative objavo spornih odlokov namerno prikrival, z njihovo samovoljno objavo pa zlorabil svoja pooblastila. Zato bodo, kot so danes napovedali, zoper Bossmana vložili kazensko ovadbo zaradi zlorabe uradnega položaja in nevestnega dela.

Obenem je civilna iniciativa na ustavno sodišče vložila pobudo, da se sporne odloke odpravi, njihovo izvajanje pa zadrži. V civilni iniciativi so aktualnemu županu medtem že predlagali, da objavo omenjenih odlokov v uradnem listu prekliče, a je bil do zdaj pasiven, je ocenil Zorman. Ob tem se je vprašal, ali župana nemara strašijo z vložitvijo odškodninskih tožb.

Zadkoviću so sicer v civilni iniciativi predlagali še, da sproži preiskavo ter kaznuje odgovorne in izreče ustrezne delovno-pravne sankcije za preprečitev podobnih dejanj v prihodnje.

STA je danes poskušala za odziv na obtožbe priklicati bivšega župana Bossmana, a za zdaj neuspešno.

Zadnje novice

Sorodne vsebine