21.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

V Ajdovščini poskus uboja tujega državljana

V sredo v zgodnjih večernih urah je v Ajdovščini prišlo do poskusa uboja. Mlajši moški je pred hotelom v Ajdovščini z nožem poškodoval 64-letnega državljana Francije, nato pa pobegnil. Policisti so dan zatem prijeli 19-letnega slovenskega državljana, ki se je sicer rodil in živi na Švedskem, zadnje mesece pa je neprijavljen živel pri sorodnikih.

Kriminalisti z območja novogoriške policijske uprave, ki so takoj po dogodku prišli na kraj napada, so ugotovili, da je Francoz parkiral osebno vozilo pred vhodom v hotel, nato pa sta skupaj s partnerico iz avtomobila začela jemati prtljago. Storilec je bil tedaj v neposredni bližini in je nekaj kričal. Ko ga je Francoz pogledal, se mu je v hipu približal, nanj zakričal oz. ga nagovoril v angleškem jeziku ter ga brez razloga napadel z nožem in ga pri tem porezal po vratu. Francoz se je uspešno obranil še enega njegovega napada. Vpitje njegove partnerice je slišal eden od gostov hotela in stekel do poškodovanega. Takrat je mlajši moški z napadom prenehal in peš pobegnil.

Policisti in kriminalisti Policijske uprave Nova Gorica so naslednjega dne predvsem na območju Ajdovščine intenzivno zbirali obvestila, opravljali preiskovalna dejanja in pridobivali videoposnetke. Na podlagi opisa je bil izdelan tudi fotorobot. Na podlagi teh aktivnosti se je sum osredotočil na 19-letnega slovenskega državljana, ki se je sicer rodil in živi na Švedskem, v zadnjih štirih mesecih pa je neprijavljen bival pri sorodnikih.

V četrtek zvečer so mu na naslovu njegovega začasnega neprijavljenega prebivališča odvzeli prostost in zanj odredili policijsko pridržanje. Konec tedna pa so ga s kazensko ovadbo privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor v solkanskih zaporih.

V sklopu kriminalistične preiskave so ugotovili, da je 19-letnik utemeljeno osumljen več hujših premoženjskih kaznivih dejanj velike tatvine oz. vlomov v objekte na območju Policijske postaje Ajdovščina. Na podlagi vseh teh okoliščin so od Okrožnega sodišča v Novi Gorici pridobili odredbo za hišno preiskavo na naslovu, kjer je zadnje štiri mesece neprijavljen dejansko živel. Pri hišni preiskavi so našli in zasegli predmete, ki so izvirali iz vlomov na območju Ajdovščine, ter nož, s katerim je bilo izvršeno kaznivo dejanje poskusa uboja.

V času od 8. septembra do prijetja je osumljeni izvršil pet kaznivih dejanj vlomov v gostinske lokale na območju Ajdovščine, od koder je odnesel predvsem gotovino, cigarete in alkoholno pijačo v vrednosti več tisoč evrov. Posredno pa je s samim vlamljanjem povzročil med 5000 in 10.000 evrov materialne škode.

Osumljeni 19-letnik je pred prihodom v Ajdovščino živel na Švedskem, kjer je že bil obravnavan zaradi različnih kršitev s področja prepovedanih drog in nasilja.

Vodja sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica Marino Pangos je na današnji novinarski konferenci še povedal, da na območju policijske uprave zabeležijo v zadnjih letih do dva poskusa uboja ali umora oziroma uboja ali umora na leto.

Zadnje novice

Sorodne vsebine