14.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Ukradel bančne kartice skupaj s PIN-številko

Gorenjski  operativno komunikacijski center je v zadnjih 48 urah sprejel 18 obvestil  o prometnih nesrečah, 20 prijav o kršitvi predpisov o javnem redu in   miru  na  javnem  kraju  ter  pet  v  zasebnem  prostoru,  s  področja kriminalitete  pa  o  sumih kaznivega dejanja tatvina, vlom in poškodovanje tuje stvari.

Na gorenjskih cestah se je v zadnjih dveh dneh  zgodilo pet prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. V štirih so bili udeleženi  kolesarji  in motoristi, v eni pa voznika z osebnimi avtomobili. Udeleženci so v nesrečah utrpeli lahke telesne poškodbe.

V  petek  popoldan  je  kolesar padel med nezanesljivo vožnjo kolesa po Bledu in sicer pri vožnji po klancu navzdol iz Kočne  proti  Lipcam. V Cerkljah na Gorenjskem pa je motorist zaradi vožnje na prekratki varnostni razdalji trčil v osebni avtomobil. Še en motorist je včeraj padel v Kopačnici na škofjeloškem območju. Vozil je v manjši skupini motoristov.  Nadzor  nad motornim kolesom je izgubil pri vožnji skozi oster ovinek.  Na  območju  Tržiča  pa  sta  včeraj  zaradi  vožnje  na prekratki varnostni  razdalji  trčila  dva  voznika  z  osebnim avtomobilom. V vozilu udeleženca  je  bilo  pet  oseb,  najmanj  štiri  so  utrpele lahke telesne poškodbe.

Neprilagojena  hitrost,  nezanesljiva vožnja, prekratka varnostna razdalja, padec  pri  vožnji  po strmini so dejavniki, ki pogosto povzročajo prometne nesreče  in  jih  ustvarjamo  udeleženci  sami. Ob prehitri vožnji voznik v kritični  situaciji  ni  sposoben  nadzirati  svojega  vozila,  tesno pa je povezana  tudi  z  varnostno  razdaljo,  katere  posledica je ustavljanje v vozilu pred seboj in ne za njim. Oba dejavnika spremlja tudi nezanesljivost udeležencev pri vožnji.

V  petek  zjutraj  so blejski policisti obravnavali prijavo tatvine  torbice  z  denarjem  in dokumenti na območju Bohinja, na Zgornjem Brniku  je  bil  v  petek  ponoči  z delovišča odtujen elektroinštalacijski material,  v  Gozd  Martuljku  je bilo popoldan med 16. in 17. uro odtujeno električno  gorsko  kolo  HaiBike, na Kovačičevi ulici v Kranju pa storilec občanki   z  dvorišča  odtujil  pozabljeno  torbico  s  starejšim  mobilnim telefonom in karticami.

Neznani storilec je v petek med 16.30 in 18.55 uro v Bistrici  pri  Naklem  vlomil  v osebni avtomobil, ga pregledal in iz njega odtujil bančne kartice. Storilec je našel tudi PIN številke kartic. Med več poskusi  dviga  denarja na bankomatu je bil enkrat uspešen, v dejanju pa se je okoristil za nekaj sto evrov.

Bančne  kartice  so  denar,  zato  z  njimi ravnajte kot z drugimi vrednimi stvarmi.  Bodite  skrbni, imejte jih pri sebi in jih je puščajte v vozilih, nahrbtnikih,  šotorih in drugih javno dostopnih mestih. Predvsem pa, osebno številko  PIN  si  zapomnite. Če si je ne morete zapomniti, pa je nikoli ne imejte  shranjene  skupaj  s kartico. To velja tako pri prenašanju kartice, kot tudi doma.

V petek opoldan je v Cerkljah   na   Gorenjskem   moški   domačina   prepričeval,   da   je   iz telekomunikacijskega podjetja in da urejajo infrastrukturo. Pri njem naj bi postavili  »nek« drog. Zato si je želel ogledati okolico stanovanjske hiše, kar  je prijavitelja zmotilo in je od moškega zahteval dokumente. Kot se to za  sumljive posle spodobi, je moški kraj hitro zapustil, prijavitelj pa je opazil še, da ga je v vozilu, s katerim se je odpeljal, čakal še nekdo.

Tovrstni  pristopi so značilni za izvrševanje drznih tatvin iz stanovanj in hiš,  ko  storilci  preusmerjajo pozornost lastnikov in jih potem okradejo. Zato  ob pristopu nepoznanih ljudi bodite zadržani in previdni, lastnino pa imejte  ves  čas  pod  nadzorom.  Sumljivo  dejanje s čim več podatki takoj prijavite na številko 113.

V zadnjih dveh dneh se je zvrstilo kar nekaj  dogodkov  na  težje dostopnih terenih. V petek opoldan je helikopter zaradi   težjega  bolezenskega  stanja  posredoval  na  območju  Uskovnice. Popoldan  so reševalci na območju Vršiča pomagali moškemu, ki je zdrsnil po melišču,  z  območja  Triglava  pa  je  helikopter  v  zdravstveno ustanovo prepeljal  planinko, ki je med fotografiranjem okolice padla na mestu in se poškodovala.  Včeraj  pa so ekipe posredovale na območju Begunjščice zaradi bolezenskega stanja planinke, na območju planine Preval-a je planinka padla po  zdrsu  na  gozdni  poti,  na  Soriški  planini se je poškodovala gorska kolesarka, na Voglu pa si je planinka poškodovala gleženj.

V gorah lahko pričakujete nepričakovano, zato izberite pravo »višino« zase. Več v videu na Facebook strani Policijske uprave Kranj, ki je dostopen tudi na povezavi: https://we.tl/IaqFvwNPt2.

Zadnje novice

Sorodne vsebine