15.3 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Tudi v prazničnem času nikar vinjeni za volan

Praznični čas spremljajo številni sejmi, zabave in zaključki. V Zavodu Varna pot voznike opozarjajo, da alkohol in vožnja ne sodita skupaj. V centru Ljubljane bodo danes med 18. in 22. uro preverjali alkoholiziranost in pozivali alkoholizirane voznike, naj si poiščejo drugo obliko prevoza. Nagradili pa bodo “0,0 voznike”, so zapisali v sporočilu.

Letos že petič organizirajo preventivno akcijo Čista nula, čista vest. Akcija spodbuja miselnost “Ko vozim, ne pijem, ko pijem, ne vozim!” Zlasti pri mladih voznikih želijo spremeniti odnos do vožnje pod vplivom alkohola.

Približno vsako deseto nesrečo povzroči vinjen voznik, med nesrečami s smrtnim izidom pa povzroči vsako tretjo. Lani so na slovenskih cestah življenje izgubili 104 ljudje, letos pa so ceste terjale že 90 smrtnih žrtev, so sporočili iz Zavoda Varna pot.

Prometne nesreče z vinjenimi vozniki se najpogosteje zgodijo v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah ob koncih tedna, še posebej v starostni skupini med 24 in 34 letom.

Po podatkih policije je od leta 2000 zaradi alkohola v prometu umrlo 1057 oseb, huje poškodovanih pa je 3696 oseb. Mnenje kliničnih psihologov je, da so tovrstne tragične posledice krepko in za daljši rok zaznamovale najmanj sedem bližnjih oseb, so zapisali v sporočilu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine