5.8 C
Ljubljana
torek, 6 decembra, 2022

Tragično: jesenski podlesek terjal še drugo smrtno žrtev

Zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom je v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana umrla tudi druga oseba, so za STA potrdili v UKC. V ponedeljek sta se namreč dve osebi zastrupili, ko sta namesto čemaža nabrali in zaužili jesenski podlesek. Ena oseba je umrla že v četrtek.

 

Jesenski podlesek je bil že v četrtek usoden za žensko, ki je pomoč skupaj z možem poiskala v UKC Ljubljana. Mož je bil v kritičnem stanju in je po navedbah iz največje bolnišnice v državi umrl danes.

Rastlina vsebuje strup kolhicin, ki zavre delitev celic in prizadene vse organe, je v današnji izjavi za medije pojasnil vodja centra za klinično toksikologijo in farmakologijo Miran Brvar. Količina podleska, ki je lahko že smrtno nevarna, sta dve rastlini oziroma od deset do 50 gramov.

Nabiralcem, ki čemaža ne poznajo, Brvar svetuje, naj ga ne nabirajo, saj “ne bodo imeli od tega nobene koristi, ne bodo nič bolj zdravi ali dlje živeli”.

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Dve do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. V 24 do 72 urah po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se nato po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dve do treh tednih jim izpadejo še lasje in dlake.

Bolniki pomoč običajno poiščejo v fazi hudega bruhanja in driske. “Takrat izpiranje želodca in podobne metode niso več učinkovite. Zdravljenje je podporno, dobro je, da ljudje pridejo v bolnišnico čim hitreje in s seboj prinesejo ostanke zaužitih rastlin,” je dejal Brvar.

Čemaž je mogoče zamenjati tudi s čmeriko, vendar zastrupitve s to rastlino niso smrtne. Bolniki pričnejo bruhati običajno že po pol ure, nato pa se pojavijo težave z živčevjem, predvsem z motnjami vida, utrip se upočasni, možna je tudi izguba zavesti. Čemaž je lahko zamenjati tudi s šmarnico, a se to v Sloveniji po Brvarjevih besedah praktično ne dogaja.

Posebnega zdravljenja za zastrupitev z jesenskim podleskom ni, protistrup pa trenutno testirajo na živalih. Od leta 2000 so v centru za klinično toksikologijo in farmakologijo zdravili 32 bolnikov, ki so se zastrupili z jesenskim podleskom, trije so do sedaj umrli. Letos so podoben primer z blažjo zastrupitvijo zabeležili že v drugi bolnišnici.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine