10 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Tožilstvo za umor na Preradovičevi ulici v Mariboru zahteva več kot 26 let zapora

Tožilstvo je za 35-letnega Bojana Sepa, ki mu očita umor nekdanje partnerice septembra lani na Preradovičevi ulici v Mariboru, danes ob zaključku sojenja na mariborskem okrožnem sodišču predlagalo 26 let in šest mesecev zaporne kazni. Sodišče bo svojo sodbo izreklo v petek opoldne.

 

Okrožni državni tožilec Tilen Ivič obtoženemu pripisuje odgovornost za smrt 45-letne ženske, katere truplo so septembra lani našli v njenem najemniškem stanovanju na Preradovičevi ulici. Žensko je po prepričanju tožilstva umoril na grozovit način in iz koristoljubja, zatem pa truplo skril in večkrat brcnil vanj.

Sep ne zanika, da je žensko umoril, a trdi, da je bil izzvan in pod močnim vplivom opojnih substanc. Njegov zagovornik Igor Marinšek je danes vztrajal, da se mu ne bi smelo soditi za umor, ampak kvečjemu za uboj na mah, in tako bi se mu moralo posledično pripisati nižjo kazen.

Ker je bilo truplo v stanovanju odkrito šele nekaj dni po nasilnem dogodku, ni jasno, kdaj točno se je umor zgodil. Po besedah Iviča ni dvoma, da se je to zgodilo 28. septembra lani v jutranjih urah, ko je bil obdolženi še v “normalnem” stanju.

Takrat naj bi po razlagi tožilstva sedaj pokojna ženska ponovno začela nagovarjati Sepa in njegovo takratno partnerico, naj se izselita iz njenega stanovanja, zaradi česar se je on razjezil in jo napadel s leseno palico. Večkrat naj bi jo udaril po glavi, na tleh pa jo dušil z vzglavnikom, na katerega naj bi postavil še sesalnik. Ko ni več kazala znakov življenja, naj bi truplo zavil v odejo, punca, ki je bila v tem času prav tako v stanovanju, pa naj bi truplo pokrila z rjuho.

Ko se je nasilnež umiril, je pokojni po prepričanju tožilstva vzel denar iz torbice in poslal prisotno punco na bencinsko črpalko po alkohol. Nato naj bi nekaj dni popivala in se drogirala, ob tem pa se tudi večkrat sprla. Hrup so slišali sosedje in poklicali policijo, a je ta ostala za zaprtimi vrati. Medtem naj bi obtoženi skril truplo pod posteljo ter v jezi večkrat brcnil vanj.

Policisti so truplo odkrili šele nekaj dni po nasilnem dogodku, ko jim je obtoženi ob posredovanju njegovega očeta odprl vrata stanovanja.

Tožilstvo se pri takšni interpretaciji dogajanja opira predvsem na pričanje dekleta, ki je bilo prisotno v stanovanju. Ta je na sodišču povedala, da je Sep grozil tudi njej, medtem ko on sam trdi, da ga je ona spodbujala k napadu na nekdanjo partnerico.

“Kaj natančno se je dogajalo, vedo samo tri osebe. Ena je žal pokojna, preostala dva pa sta različno pričala,” je poudaril zagovornik Marinšek. Po njegovih ocenah je vloga omenjene ženske ostala nepojasnjena, prav tako naj bi se pozabljalo, da je bil Sep pod vplivom opojnih substanc in je bil k napadu izzvan. Tudi za domnevno skrunitev trupla je edini dokaz pričanje partnerice, medtem ko patolog ni našel sledi takšnega početja, je dejal.

“Dogodek globoko obžalujem, a nisem dobil priložnosti, da bi predstavil svojo sliko,” je danes ponovil Sep. Ponovil je, da ga je pokojna, ko jo je zapustil, ves čas klicala nazaj in da jo je imel zelo rad. “Skrbel sem zanjo in ji pomagal,” je zatrdil. Povedal je, da je že zavedanje tega, kar je storil, velika kazen zanj, da pa ima še hčerko, za katero mora skrbeti.

Sodni senat pod vodstvom Danila Obersnela je izrek sodbe napovedal za petek ob 12. uri. Tožilstvo je predlagalo kazen 26 let zapora za umor in sedem mesecev zapora za skrunitev trupla oziroma enotno kazen 26 let in šest mesecev zapora. Prav tako je zahtevalo podaljšanje pripora do začetka prestajanja kazni, in sicer zaradi ponovitvene nevarnosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine