9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

To je Nikoll, deklica, ki je bila brutalno ubita s strani lastne mame: Zakaj skrivajo, da je iz romske družine?

Piše: Škandal24

Hrvaško je med velikonočnimi prazniki pretresla smrt dve leti in pol stare deklice Nikoll, ki je umrla zaradi poškodb glave, ki jih je povzročila njena mati. Tragedija je osvetlila tudi strukturne probleme, ki obstajajo v socialnem sistemu, je povedal hrvaški minister za delo, pokojnine, družino in socialno politiko Josip Aladrović.

Minister Aladrović je po današnjih srečanjih s predstavniki zbornice socialnih delavcev in psihologov pred novinarji ocenil, da so odgovorni vsi. Napovedal je tudi spremembe zakonov o socialni oskrbi in rejništvu, da bi se izognili podobnim tragedijam, ter izpostavil, da se je treba osredotočiti na izboljšanje sistema v korist otrok.

Kaj se je zgodilo?

Nesrečna deklica, ki so jo prejšnjo sredo pripeljali v zagrebško bolnišnico zaradi hudih poškodb glave in možganov, je umrla v nedeljo. Smrt otroka je znova osupnila Hrvaško, mnogi odgovorne iščejo v socialnem sistemu, ker so deklico nedavno vrnili iz rejniške v biološko družino, kljub temu, da je bil 27-letni oče deklice znan po nasilju. Glede na ugotovitve policije, je 24-letna mati z močnimi udarci v glavo hudo poškodovala deklico. Nato je deklico odpeljala v bolnišnico v Novi Gradiški s pojasnitvijo, da je otrok padel. Deklica je že bila v možganski komi in so jo zaradi življenjsko nevarnih poškodb nujno prepeljali v Zagreb, a je kljub prizadevanjem zdravnikov umrla.

Žrtve nasilja v družini tudi ostali trije otroci?

Oba starša sta v priporu, potem ko sta delno priznala kaznivo dejanje. Če bo sodišče potrdilo njuno odgovornost za smrt deklice, jima grozi večletna zaporna kazen, tudi do 15 let zapora. Odstavili so tudi vodjo centra za socialno delo v Novo Gradiški, ki je pristojen za družino, v kateri imajo še tri otroke. Domnevno naj bi bili žrtve nasilja v družini tudi ostali trije otroci.

Željka Markić iz združenja U ime obitelji je na portalu Narod.hr objavila članek z vprašanjem, zakaj se skriva, da je bila umorjena deklica iz romske družine.

»Zakaj je pred javnostjo skrito, da je družina, o kateri institucije in mediji poročajo zadnji teden, romska? Kakšna cenzura nam ne omogoča, da bolje razumemo, kako je mogoče sistematično zlorabljati otroke v družini, ki je v stiku z in pod nadzorom Centra za socialno skrbstvo? “V imenu samooklicane ‘politične korektnosti’ na škodo vseh romskih otrok na Hrvaškem, nam skrivajo osnovne podatke o tej tragediji?« je zapisala.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine